Filipovski : Nasilje nedopustivo 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Samostalna poslanica Dubravka Filipovski je danas ocenila da je u primeni Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama i decom važna stalna edukacija društva da je bilo kakav oblik nasilja nedopustiv.

Važna je saradnja nadležnih institucija sa lokalnim komisijama i savetima za sprečavanje nasilja, ali i precizna evidencija o nasilju, kao i kontinuirana podrška žrtvama, navodi se u saopštenju Dubravke Filipovski.  Prema njenim rečima, važan korak za žrtve nasilja treba da bude ekonomsko osnaživanje, sa programima zapošljavanja u lokalnim zajednicama, za šta je neophodna Izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju, sa ciljem da se žrtvama nasilja pruži prioritet, jer su prepoznate kao ranjiva grupa koja teže dolazi do posla.

U tom cilju je neophodna organizacija besplatnih edukativnih kurseva za žrtve nasilja, kako bi im se omogućio brži proces resocijalizacije, brže društveno uključivanje, sticanje novih znanja i veština, što bi dovelo do povećanja njihovih radnih kompetencija, a time i većih šansi za zapošljavanje, navela je Dubravka Filipovski. Ona je konstatovala da bi se tako stekla i ekonomska nezavisnost, što je bitan faktor za smanjenje tolerancije nad nasiljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari