Filips: Stav SAD o razmeni teritorija Srbije i Kosova "nejasniji" od EU 1Natpis na zgradi opštine Klokot Foto: Youtube/VOA

Filips, koji je autor teksta „Tajni pregovori će izdati Kosovo“, objavljenog pre nekoliko dana na portalu BIRN, za portal „Demostat“ je rekao da pojedini u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD podržavaju podelu Kosova, „dok se drugi, uključujući članove Kongresa, protive korekciji granica“.

U tekstu koji je objavio BIRN ovaj američki profesor navodi da su se srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastajali iza zatvorenih vrata kako bi diskutovali o sporazumu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Navodi se da „postoje glasine“ da Tači i Vučić planiraju da objave dogovor o razmeni teritorija, „neposredno uoči njihovog narednog sastanka“, koji treba da se održi u Parizu, 1. jula.

Pozivajući se na neimenovanog sagovornika sa Kosova, Filips navodi da su sledeći uslovi dogovora: Srbija će se saglasiti da prizna Kosovo; Kosovo će prepustiti Severnu Mitrovicu i četiri opštine na severu Srbiji; Kosovo će dobiti između četiri i sedam sela u Preševskoj dolini – ova sela možda neće činiti jedinstvenu teritoriju; Jezero Gazivode, ključno za snadbevanje Kosova vodom i strujom, postaće teritorija pod medjunarodnim protektoratom neke organizacije kao što je, recimo, NATO; Zajednica srpskih opština biće formirana u drugim delovima Kosova gde žive Srbi i biće nadležna za urbani i ruralni razvoj; Ostaje nejasan status rudnika Trepča.

Filips zastupa stav da je ideja o razmeni teritorija loša, između ostalog zbog toga što ne podrazumeva automatsko članstvo Kosova u UN, a tvrdi i da takav plan ne bi dobio podršku Narodne skupštine Srbije.

Srbija, naprosto, treba da prizna Kosovo unutar njegovih postojećih granica. Takse će biti ukinute, a put Srbije ka članstvu u EU biće ubrzan, jer će ispuniti kriterijume iz Poglavlja 35, kaže on.

Demostat prenosi i ocenu analtičara Dragomira Anđekovića koji smatra da ono o čemu Filips govori nije realno ni na srednji rok. „Ako polazimo od vremenskih orijentira koje Filips pominje – to znači da predlog sporazuma bude obelodanjen do 1. jula ove godine i da se posle toga krene u njegovu realizaciju – odgovor je kratak i glasi ne“, rekao je on.

„S obzirom na naelektrisanu atmosferu koja je stvorena i na Kosovu, i na prostoru ostatka Srbije – usvajanje i mirno implementiranje bilo kakvog kompromisnog modela prevazilaženja sporova, sada nije moguće“, ocenio je Andjelković koji odgovornost prebacuje na kosovsku stranu i kaže da su tamo političari „šovinistički naboj pripadnika svog naroda doveli do gotovo histeričnih razmera“ i da je to „podiglo nivo emocija i medju Srbima“.

„Lično nisam ni protiv razgraničenja uz bolne ustupke koje i mi moramo da prihvatimo zbog odnosa snaga koji ne možemo da promenimo, ali zato smatram uslovom bez koga se ne može otvaranje pitanja prava na samoopredeljenje Republike Srpske“, rekao je Andjelković.