Potpredsednik Vlade Božidar Đelić sastaće se u četvrtak, 17. septembra, u Briselu sa predstavnicima Evropske komisije kako bi obavio konsultacije u vezi sa finaliziranjem izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama – rečeno je Danasu u kabinetu srpskog vicepremijera zaduženog za evropske integracije. Izveštaj se odnosi na period oktobar 2008 – oktobar 2009. i, kako saznajemo, trebalo bi da bude saopšten javnosti 14. oktobra.

Đelić ima zakazan sastanak s komesarom za proširenje EU Olijem Renom, a potpisaće i ugovor o 100 miliona evra budžetske pomoći Srbiji iz IPA programa. U Briselu će 17. oktobra biti održan i neformalni sastanak šefova država ili vlada zbog priprema za sastanak G20 u Pitsburgu, od 24-25. septembra. O evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana neće biti reči ni na dvodnevnom sastanku ministara spoljnih poslova EU koji je počeo juče, jer su jedine dve tačke dnevnog reda – aktuelna dešavanja u Iranu i Avganistanu.

Kako su za Danas ocenili stručnjaci za evropske integracije, s obzirom da izveštaj EK sledi neposredno pred odluku EU o ukidanju viza za građane Srbije, male su šanse da bude negativno konotiran. Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je za Danas da očekuje da najnoviji izveštaj EK sadrži pozitivne ocene odnosno da, kako ističe, bude okarakterisan kao „polupuna čaša“. Ona je istakla da je posao usklađivanja i usvajanja paketa pravosudnih zakona pred okončanjem, kao i da je većina neophodnih zadataka u vezi s procesom vizne liberalizacije urađena.

Prema analizi koju je Danas uradio poredeći ono što je u prethodnom izveštaju Brisela istaknuto kao neophodno da u narednih godinu dana bude urađeno u Srbiji i onoga što je ostvareno, negativni poeni mogu se izvesno očekivati kada je reč o činjenici da političke stranke i dalje u potpunosti kontrolišu mandate narodnih poslanika sistemom „blanko ostavki“, što je omogućeno Ustavom. Takođe, izborni sistem nije revidiran i nije u skladu sa standardima EU. Primedba iz izveštaja za oktobar 2007 – oktobar 2008. da se mnogi zakoni donose po hitnom postupku i bez odgovarajuće javne rasprave, i dalje je prisutna.

I danas važi i prigovor o nedostatku nezavisnih i delotvornih nadzornih tela u ključnim sferama kao što su finansiranje stranaka, sukob interesa, javna nabavka i privatizacija. Nizu neispunjenih kriterijuma pridružuje se i onaj koji je ključan za formalno napredovanje u integracijama, a to je da su preostali haški begunci Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi.

Jeremićev odgovor Biltu

„Pre kraja ove godine okončaćemo kako međunarodnu, tako i domaću debatu o tome kojim putem ide Srbija. Nastojaćemo da za svaki korak koji preduzimamo obezbedimo najbolje političke uslove, uključujući i korak za podnošenje kandidature za članstvo u EU. Nastojaćemo da pre kraja godine otklonimo svaku sumnju oko toga kojim putem ide Srbija“, rekao je FoNetu po dolasku u Maroko šef diplomatije Vuk Jeremić. Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt upozorio je prethodno da bi Srbija trebalo da se kandidauje za članstvo u EU tek posle deblokade Prelaznog sporazuma.

Tehnički uslovi

Srbija je dobrodošla u nameri da zatraži status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, s tim da prethodno ispuni bitne „tehničke uslove“ i da se sačeka i na važnu odluku o ukidanju viza EU nekim državama Zapadnog Balkana. To je sinoć na zasedanju šefova diplomatija EU u Briselu, agenciji Beta rekla švedska ministarka za Evropu Sesilija Malmstrem. Ona je potvrdila da Švedska kao predsedavajuća EU želi novi zamah u pridruživanju Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari