Fogo: Odluka je na Srbiji 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju Džejms Fogo izjavio je da bilo odlično kada bi Srbija želela da postane član NATO, ali da samo od nje zavisi koliko razvijenu i duboku saradnju sa Alijansom želi. Vidim da je saradnja između Srbije i NATO u usponu.

Trenutno ste partner i vaša zemlja je veoma zadovoljna time. Nama i to odgovara, istakao je Fogo u intervju za portal Juropijen vestern Balkans. On je ukazao da Srbija kao partner ima širok izbor saradnje sa NATO, koja uključuje obuke, vežbe, razmene, studijske posete, „1.600 stvari koje može da radi sa NATO“.

Radili smo sve te stvari, a vi ćete birati šta želite da radite i koliko želite da razvijete ovaj odnos, a mi ćemo biti tu za vas. Naravno da podstičemo Srbiju da radi više i razvijamo odnos kako bi on bio jači, rekao je Fogo.

Govoreći o stanju na Kosovu, on je naveo da je jedna od tema razgovora koji je imao sa Vojskom Srbije bila da li ima bilo kakvih planova za povlačenje Kfora i da je odgovor bio da to zavisi od uslova.

Kako odnosi i stabilnost postaju bolji, a državne institucije postanu više demokratske i više sposobne da se brinu o sebi, jednog dana NATO će razmotriti smanjenje svog prisustva. Ali što se tiče današnje situacije, mi ostajemo na Kosovu, poručio je Fogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari