"Fontana je primer primitivizma i kiča ove vlasti" 1Foto: A. Popović

Politička grupa „Protiv diktature“ najavila je pokretanje akcije „Druga fontana Srbije“ na društvenim mrežama kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog novca utrošenog za izgradnju muzičke fontane na trgu Slavija.

Ovakve pojedinačne i konkretne akcije podržava i Zoran Živković, koji naglašava da podržava svaku artikulisanu borbu protiv odluka režima. Borbu protiv fontane na društvenim mrežama vodi i grupa „Kulturom protiv diktature“ ukazujući da gradska vlast ovim projektom uništava kulturno nasleđe Beograda.

Iz tima „Protiv diktature“ su saopštili da na ovaj način žele da pokažu „apsurdnost nesavesnog trošenja novca poreskih obveznika, iliti građana Srbije“.

– To podrazumeva kačenje slika fontana širom Srbije uz haštag „Druga fontana Srbije“ da bismo pokazali da smo mi i do sada imali lepe fontane koje su možda čak i privlačile turiste – objasnili su oni i dodali da je važno ukazati na to koliko je dece moglo da se izleči za sumu od 1,8 miliona evra koliko je utrošeno na izgradnju fontane. Iz „Protiv diktature“ upozoravaju da vlast koja svoje resurse ne ulaže prvenstveno da zaštiti svoje građane, ne može imati legitimitet postupaka, te da će se oni boriti protiv takvih postupaka.

– Dok vlast diže kredite za projekte poput Beograda na vodi, glavni izvor lečenja za zdravstveno najugroženije jeste SMS, a njihove porodice su primorane da mole sugrađane da isprave omaške države, obrazložili su oni.

Podsetili su i na menjanje projekta koji je prvo podrazumevao pasarele a kasnije podzemne prolaze za pešake, i ukazali na nezadovoljstvo građana što saobraćaj na centralnom gradskom trgu nije bolje organizovan.

– Vlast je na ovaj problem gužve odgovorila šestomesečnim ometanjem saobraćaja zbog izgradnje fontane, koja, po svemu sudeći, krši Zakon o bezbednosti saobraćaja, iako su prolazi bili obećani. Smatramo da cilj ovog projekta, kao i njemu sličnih, nije poboljšanje života građana, već isključivo građenje iluzije da vlast nešto radi, ističu iz tima „Protiv diktature“.

Zoran Živković, predsednik Nove stranke, rekao je za Danas da podržava sve konkretne i pojedinačne akcije protiv loših odluka vlasti te da je posebno važno ukazati građanima da je i projekat fontane jedna od njih.

– Takozvana muzička fontana je primer primitivizma i kičeraja aktuelne vlasti gde na pitanje kako rešiti saobraćaj u Beogradu i kako napraviti čistiji Beograd mi dobijamo arhikič – ističe on. Živković je rekao da će i ubuduće svaka artikulisana borba protiv režima Aleksandra Vučića biti pozdravljena od strane Nove stranke, što su i pokazali pridruživši se protestu grupe „Protiv diktature“ na dan inauguracije predsednika.

Muzička fontana izazvala je i oštre kritike i negativne komentare grupe „Kulturom protiv diktature“ koji su upozorili da gradska vlast uništava kulturno nasleđe.

– Gradska vlast ovakvim potezima nastavlja sistematsko menjanje i uništavanje kulturnog nasleđa Beograda. Ni u jednom velikom svetskom gradu se nikad ne izmeštaju spomenici kulture da bi se tu izgradio spomenik aktuelnoj vlasti koji nema nikakvu umetničku pa ni turističku vrednost, jer je nasred kolovoza i niko ne može ni da mu priđe – bunili su se oni. I ova grupa podsetila je na lošu finansijsku situaciju u zdravstvu kao i da je novac potrošen za fontanu mogao da se usmeri u te svrhe.

– Gradsku vlast izgleda ne zanima što nam bolnice propadaju i što nam se kulturni centri zatvaraju pa zato 1,8 miliona evra naših para troše na nešto što čak i urušava kvalitet života građana. Ovakav čin samo pokazuje bahatost gradske vlasti koja sama sebi diže spomenike i menja Beograd po sopstvenim potrebama ne obazirući se na volju građana naše prestonice – zaključili su iz tima „Kulturom protiv diktature“.

Podsetimo, na mestu gde je napravljena fontana nalazila se bista i grobno mesto socijaliste Dimitrija Tucovića.

AP: Od oduševljenje do podsmeha

Nova muzička fontana u Beogradu postala je predmet oduševljenja, kritike i podsmeha, javlja Asošijeted pres (AP), prenosi FoNet.

Beogradska muzička fontana, postavljena na trgu Slavija, najveća je fontana u Beogradu i u jugoistočnom delu Evrope. Svetlosni efekti, uz vodoskoke, praćeni stranim muzičkim hitovima, koštali su oko dva miliona evra. Cena radova nije oduševila sve Beograđane, jer ima onih koji smatraju da su sredstva mogla biti drugačije upotrebljena, od sređivanja ulica i fasada, do uvođenja klimatizacije u bolnicama. Dok su jedni oduševljeni „najvećom fontanom“, drugi smatraju da je „previše kič“ ili „previše glamurozna“, zaključuje AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari