Grupa nekadašnjih članova Građanskog saveza Srbije (GSS) odlučila je da reanimira ovu uglednu partiju time što će za desetak dana osnovati udruženje građana pod nazivom Građanski savez (GS), koji će biti politički aktivan. Kasnije, ako se za to budu stvorili uslovi, ova nevladina organizacija registrovaće se kao politička partija.

U inicijativnoj grupi za osnivanje Građanskog saveza nalaze se bivši članovi GSS Radomir Glušac, Marija Obradović, Ljuba Kening, Aleksandar Kraus i Ljiljana Aleksić. Oni su uputili pismo nekadašnjim pristalicama ove partije s pozivom da se ponovo „organizovano, institucionalno i legalno bave politikom“.

Da podsetimo, GSS je bila parlamentarna stranka liberalnog opredeljenja, osnovana 1992. godine. Prva predsednica bila je Vesna Pešić, a zatim Goran Svilanović. Stranka je okupljala veliki broj uglednih javnih ličnosti, profesora univerziteta, naučnika. U vođstvu GSS bili su, između ostalih, Vojin Dimitrijević, Gašo Knežević, Dragor Hiber, Nataša Mićić, Goran Ješić, Radmila Hrustanović… Na osnovu odluke predsedništva stranke, 7. aprila 2007, GSS je prestao s radom, a ugledni članovi otišli su uglavnom na dve strane – u LDP ili u DS.

Vesna Pešić kaže za Danas da „nema veze s tom pričom“, dok Gašo Knežević nije želeo da komentariše inicijativu za osnivanje (novog) Građanskog saveza.

Radomir Glušac objašnjava za Danas da će politički program GS biti zasnovan na „građanskoj socijaldemokratiji“, a da je pre lustracije potrebno izvršiti dekriminalizaciju društva, „odnosno da se svi krivični postupci završe“. Naš sagovornik objašnjava da je za vreme režima Slobodana Miloševića privatizovano 75 odsto firmi i da se „od 200 najbogatijih ljudi u Srbiji, njih oko 190 obogatilo baš u tom periodu“.

„Mi smatramo da je Kosovo nezavisna država, a da Srbija može da obezbedi i zaštiti svoje interese kroz trostepenu autonomiju – kulturnu, političku i teritorijalnu. Kada Kosovo uđe u Ujedinjene nacije neće biti moguće da se sve ovo uradi. Takođe, podržavamo napore Borislava Stefanovića da se otvore pregovori s Prištinom“, naglašava Glušac.

On dodaje i to da se inicijatori GS zalažu za bezuslovan ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali uz „istinsku promenu društva“ i ističe da se sadašnje političke stranke svojom politikom udaljavaju od EU i ne prihvataju njene standarde. Takođe, navodi Glušac, GS će se zalagati i za članstvo u NATO, „jer je to jedini način da mala zemlja bude bezbedna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari