Formiran tim za pisanje deklaracije Srbije i RS 1Foto: FoNet/TV Fonet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka najviših predstavnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu, da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

Predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na sastanku je dogovoreno formiranje tima koji će pisati Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a koja će, kako je posle tog susreta objasnio Vučić, biti u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Deklaracija će, kako je rekao, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geograije, očuvanje nacionalnog kulturno-istorijskog nasleđa i obrazovanje na sprskom jeziku

Za ostvarivanje tih prava biće formiran budžetski fond, a biće i redefinisano dosadašnje konkursno finansiranje za dijasporu, objasnio je Vučić.

Radiće se, kako kaže, i na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organizovanju đačkih ekskurzija, omladinskih kampva, i letnjih i zmiskih škola u Srbiji i RS.

Vučić je rekao i da se na sastanku razgovaralo o više konkretnih projekata, te da će Srbija sa pet do pet i po miliona evra finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, izgradnju studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulica u Palama, rekonstrukciju sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu, rekonstruckiju mosta koji povezuje Zvornik Mali Zvornik, i podršku opštinama u Federaciji BiH većinski naseljenih Srbima.

Vučić je rekao da Srbija u budžetu, zaključno sa avgustom, ima tačno milijardu evra bolji rezultat od planiranog, i da odatle imamo mogućnosti da pomogne RS.

Predsednik je zahvalio premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Dušanu Vujoviću koji će, kako je najavio, uskoro dobiti nagradu Svetske banke, MMF-a i Juromanija (Euromoney) za najboljeg ministra u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Vučić: Ne menjamo format razgovora sa Prištinom

Dijalog sa Prištinom vodi se pod patronatom Evropske unije, ona je za nas posrednik i ne mislimo da menjamo bilo kakav format razgovora, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je, komentarišući pisanje medija da je moguće uključenje u pregovore Nemačke i SAD, na konferenciji za novinare rekao da, ako velike sile budu tražile to, „onda će sve velike sile biti uključene“. Ne mislim da je to u ovom trenutku u igri, istakao je Vučić. (Fonet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari