Rok za predaju izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore 12. decembra na Kosovu istekao je u ponoć.

 Predsednik Pokrajinskog odbora SPO Ranđel Nojkić potvrdio je da je formirana jedinstvena srpska lista koja je juče predata Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. Nojkić je za KIM radio rekao da je jedinstvena srpska lista sastavljena od 56 kandidata iz partija koje su deo srpske vlasti i opozicije, ali i nezavisnih, iz nevladinih organizacija. Po njegovim rečima, cilj ovako širokog spektra je animiranje što većeg broja glasača. „Veoma je bitno da u predizbornoj kampanji jasno objasnimo glasačima da na izborima treba da glasaju kako za listu, tako i za kandidata koji će ući u parlament“, rekao je Nojkić. On nije želeo da otkrije imena kandidata na listi, ističući da za tako nešto „nema dozvolu“.

Sa druge strane, predsednik SLS Slobodan Petrović, izjavio je FoNetu da je za srpsku zajednicu na KiM „veoma loše“ to što Vlada Srbije javno ne želi da pozove Srbe da izađu na kosovske izbore. On tvrdi da Beograd „tajno“, ipak, podržava jednu od srpskih listi, što će se, kako je ocenio, „odraziti na ljude na terenu, jer dobijaju kontradiktorne poruke“. „Srbi na Kosovu odlično znaju ko je šta radio u proteklim godinama, a srpskoj zajednici su potrebni novi ljudi“, rekao je on i dodao da su „novi ljudi“ na listi SLS. Ova stranka je učestvovala i na ranijim kosovskim izborima.

I prištinski mediji ocenjuju da Vlada Srbije, uprkos zvaničnom stavu, „iza kulisa“ šalje signale Srbima da izađu na izbore na Kosovu i to okupljeni u koaliciji, na zajedničkoj izbornoj listi.

Apel grupe koju čine 104 javne ličnosti

Grupa koju čine 104 javne ličnosti uputila je juče poziv pripadnicima srpske zajednice na Kosovu da učestvuju na izborima 12. decembra jer su oni „životna šansa za otvaranje perspektive trajnog opstanka“, saopšteno je iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Zajednički apel Srbija za učešće na izborima potpisali su, između ostalih, Latinka Perović, Miljenko Dereta, Sonja Biserko, Aida Ćorović, Zagorka Golubović, Boško Jakšić, Čedomir Jovanović, Vladimir Gligorov, Zoran Dragišić, Baškim Hisari, Fahri Musliu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari