Srpske vlasti mogu da nam pljunu pod prozor, jer ako nemaju konstruktivne predloge u cilju stvaranja multietničkog društva na Kosovu, onda bolje da ćute. Kosovo je nezavisna država i Srbija ne bi trebalo da uopšte komentariše formiranje Kosovske službe bezbednosti, a kamoli da pokuša da utiče na taj proces – kaže u izjavi za Danas Dukađin Gorani, politički savetnik premijera Kosova Hašima Tačija, komentarišući protivljenje Srbije formiranju kosovskih snaga bezbednosti.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je „apsolutno neprihvatljivo i nepotrebno formiranje takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga“, dodajući da ta formacija, sa oko 2.500 pripadnika, i njih oko 800 u rezervi ne može vojno da ugrozi Srbiju. On je naglasio da je Kosovo mnogo veći bezbednosni izazov za policijske snage a ne za stvaranje vojske Kosova.

Dukađin Gorani, međutim, naglašava da je Kosovo država koja je proizašla iz Ahtisarijevog plana koji je ugrađen u Ustav Kosova kao i da je državna bezbednost vrsta vojne organizacije koja je potpuno usklađena sa međunarodnim vojnim formacijama.

– Mišljenja koja možemo čuti iz Beograda postaju ponovo deo problema a ne rešenja – kaže Gorani.

Inače, na čelu KSB imenovan je Suljejman Selimi koji se spominje kao bitan faktor u gerilskom delovanju OVK u Dreničkoj zoni. „Učesnik je i vođa u mnogim akcijama protiv policijiskih i vojnih snaga u Drenici i šire, a istakao se i u prvom frontalnom sučeljavanju sa srpskim policijskim snagama u Novoj Rezali, 1997. godine, piše na sajtu Kosovskog zaštitnog korpusa na čijem čelu se Selimi nalazio od marta 2006. godine. Dodaje se i da su u zonama Selimija postavljene prve frontalne fortifikacije protiv napada srpskih snaga (februar – mart 1998 – Ačarevo), a nakon pogibije komandanta Adema Jašarija (mart 1998) njegova zona ostala je najkonsolidovanija Zona otpora OVK. Pod njegovim rukovođenjem uspostavljena je i prva logistička infrastruktura OVK u Drenici. Na pitanje da li je postavljanje čoveka na čelo KSB koji se istakao u borbi sa srpskim snagama dobar potez ako se ima u vidu da je proklamovani cilj i kosovskih vlasti i međunarodne zajednice stvaranje multietničkog društva i uspostavljanje bezbednosti, politički savetnik premijera Kosova kaže da je Selimi bio istaknuti borac protiv režima Slobodana Miloševića.

– Umesto da shvate da smo se i mi ovde na Kosovu borili protiv istog neprijatelja kao i vladajuća garnitura u Srbiji, a to je diktatura Miloševića, i da se OVK nije borila protiv Tadića ili bilo koga ko je od 2000. godine na vlasti u Srbiji, oni nastavljaju politiku sukoba i nesuočavanja sa realnošću – kaže Gorani.

Ninoslav Krstić, predsednik Fonda za bezbednost i demokratiju smatra, međutim, da bi Srbija trebalo da zahteva od međunarodne zajednice da spreči formiranje bezbednosnih snaga na Kosovu, kao da je to jedino što je moguće učiniti.

– U tom zahtevu treba isticati argumente koji su izvesno razumljivi predstavnicima međunarodne zajednice, da je u cilju uspostavljanja bezbednosti i uvođenja vladavine prava na Kosovu neophodno potpuno demilitarizovati taj prostor. Činjenica je, takođe, da SAD i Velika Britanija pa čak i Nemačka imaju interes za strvaranje vojske Kosova kako bi tamo obučavali vojnike za borbu u delovima sveta gde vode ratove – kaže Krstićza Danas.

On naglašava da, iako veruje u iskrene namere predstavnika Euleksa da će preispitati slučajeve ratnih zločina na Kosovu počinjenih od strane Albanaca, ipak sumnja u rezultate jer, kako kaže, svi putevi zločina vode do Ramuša Haradinaja.

– Novoimenovani komandant Kosovskih snaga bezbednosti nalazi se u Beloj knjizi MUP-a Srbije još od 2003. godine odnosno vlade Zorana Živkovića – kaže Krstić.

Prema njegovim rečima, najveća greška srpskih vlasti je to što nije uspela da uspostavi saradnju sa NATO-om jer bi sada njen uticaj bio mnogo veći.

– Ako ne možeš da ih pobediš, bilo bi bolje da im se pridružiš, jer jedino tako je mogućbilo kakav uticaj. To je parola kojom bi trebalo Srbija da se upravlja, recimo, prilikom savetovanja policajaca o tome da li bi oni trebalo da se vrate u kosovsku policiju ili ne – zaključuje Krstić.

 

Češka neće uspeti da ujedini stav EU

Prag – Predsednik Slovenije Danilo Tirk izjavio je češkim medijima da Češkoj neće poći za rukom tokom predsedavanja Evropskoj uniji od januara do kraja juna naredne godine da ujedini i nađe zajednički pristup Kosovu. „Da dogovori zajednički pristup Kosovu nije uspela Slovenija, kao ni kasnije Francuska, a neće uspeti ni Češka. Razlike među državama članicama su suviše duboke“, kazao je Tirk u intervjuu za „Mladu frontu dnes“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari