Franc Bogovič: Odblokirati demokratski proces 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Pozdravljam inicijativu da Evropski parlament kao medijator posreduje u dijalogu srpske vlasti i opozicije, s ciljem da se ukloni blokada u demokratskom procesu, kao što je blokada izbora.

Nadam se da će sa srpske strane što pre stići formalni odgovor na ovu inicijativu Evropskog parlamenta i da se celokupna situacija reši što pre, jer je važno da se demokratski proces nastavi i da Srbija bez odlaganja sprovede potrebne reforme za približavanje EU i da što pre postane i formalni deo evropske porodice, kaže za Danas Franc Bogovič, poslanik Evropske narodne partije i novoizabrani potpredsednik Odbora EP-a za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Naš sagovornik ističe da svim kolegama iz delegacije Evropskog parlamenta EU-Srbije najlepše zahvaljuje na poverenju koju su mu iskazali jednoglasnom podrškom prilikom izbora za potpredsednika.

– Kao i tokom svog proteklog mandata u Evropskom parlamentu i dalje ću imati pozitivan stav prema procesu proširenja EU – i na Srbiju i na ceo region Zapadnog Balkana. Uprkos izazovima sa kojima se suočava EU, to je jedina snaga koja može doneti stabilnost i uslove za brži napredak u ovom nemirnom regionu, zato je jako važno da unutar EU održavamo pozitivnu klimu za proširenje. Proces proširenja ne treba produžavati u nedogled jer to može dovesti do sporijeg usvajanja hitno potrebnih reformi u Srbiji. Kao jedan od većih izazova u Srbiji vidim krajnje negativnu demografsku sliku, a dinamika iseljavanja mladih ljudi iz ruralnih područja u gradove i inostranstvo je zastrašujuća. Zadatak Vlade Srbije je da se ozbiljno suoči sa ovim izazovom, stvarajući uslove za stabilno ekonomsko i političko okruženje koje će zadržati mlade ljude u zemlji, a misija EU je da pomogne da ubrza razvoj sa pojačanjem pomoći iz IPA fondova i uvođenjem reformi. Naravno, takođe očekujem da će Vlada Srbije imati jasnu orijentaciju oko pridruživanja EU i drugim evropskim integracijama i da što manje gravitira bližim autoritarnim sistemima, koji nažalost dele potpuno drugačije vrednosti od EU i ni na koji način ne pomažu u stabilizaciji celog regiona, poručuje Bogovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari