Gajić: Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da potpiše sporazum u Beloj kući 1Vladimir Gajić Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, izjavio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije imao ustavno ovlašćenje da potpiše sporazum u Beloj kući, jer je to nadležnost Vlade Srbije, ali da premijerka Ana Brnabić „nije imala pojma“ šta u sporazumu piše.

„Po članu 112. stav 1. Ustava Srbije, predsednik Republike predstavlja Srbiju ali je ne zastupa i on nije ovlašćen da potpisuje ni međunarodne sporazume niti obavezujuće političke sporazume. Sve je to u nadležnosti Vlade Srbije po Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora“, rekao je Gajić televiziji Nova S.

Gajić je, kako prenosi pres služba Narodne stranke, naveo da je Ana Brnabić 2. septembra, dva dana pred pregovore u Beloj kući objavila autorski tekst u „Džeruzalem postu“ u kojem se zahvaljuje Izraelu što nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu i najavljuje da će Srbija u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore.

„Dogodilo se nešto sasvim drugo, što znači da predsednica Vlade Srbije nije imala pojma šta će biti na stolu u Vašingtonu, jer se Srbija Vučićevim potpisom obavezala da premesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim. Izrael će priznati Kosovo, a Srbija kao da je za to priznanje nagradila Izrael premeštanjem ambasade“, rekao je Gajić.

On je podsetio da je Vučić dva dana pred odlazak u Vašington „navrat-nanos dobio platformu od Vlade Srbije u kojoj nema Hezbolaha, premeštanja ambasade u Jerusalim, 5G mreže…“.

Gajić: Vučić nije imao ustavna ovlašćenja da potpiše sporazum u Beloj kući 2

„Prilično je neozbiljno da Srbija pristankom da premesti ambasadu u Jerusalim otvoreno krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN dok istovremeno traži da svi poštuju Rezoluciju 1244, koja je naš najjači pravni adut u sporu o Kosovu“, rekao je Gajić.

Gajić je naveo da se Priština sporazumom obavezala da narednih godinu dana ne traži prijem u međunarodne organizacije, ali da može da traži nova priznanja, dok se Srbija obavezala da u svetu prekine kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke je dodao da je Vučić „jako rizikovao“ što je mesec i po dana pred izbore za predsednika SAD zaigrao na jednu stranu u kampanji.

„To ne rade ni mnogo veće i moćnije države, nego čekaju da vide šta će biti, a Vučić se otvoreno stavio na stranu predsednika SAD Donalda Trampa“, rekao je Gajić i dodao da se Srbija obavezala da Hezbolah tretira kao terorističku organizaciju, i upitao „zašto je nama potrebno da se u taj sukob mešamo na takav način“.

„Ceo događaj u Vašingtonu je bizaran – kako se sve odigralo, kako je Vučić tretiran, kako je Ričard Grenel demantovao Sinišu Malog za tačku 10…“, rekao je Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari