Posle gotovo 14 godina postojanja, politički brend G17 plus polako odlazi u istoriju, a na njegovo mesto dolaze Ujedinjeni regioni Srbije.

Do kraja godine poslanička grupa G17 u Narodnoj skupštini biće preimenovana u URS, a isto će se dogoditi u svim skupštinama opština gde stranka Mlađana Dinkića ima svoje odborničke grupe.

 Dinkić, jedan od osnivača G17, gde je septembra 2006. preuzeo čelnu poziciju od Miroljuba Labusa, očigledno je odlučio da svoju političku sudbinu više ne vezuje za Demokratsku stranku, čiji je „mlađi partner“ već niz godina.

Osnivanjem URS, Dinkić postaje stožer širokog saveza, a u isto vreme se zaklanja iza snažnih lokalnih lidera, poput Veroljuba Stevanovića i Boška Ničića. To je posebno važno jer on sam, kako zbog realne teškoće G17 da se jasno politički profiliše, a možda i više zbog neprestane negativne medijske kampanje koja se protiv njega vodi još od 2000. godine, nije u stanju da samostalno izgura nijednu ideju koja prevazilazi uske ekonomske okvire.

Kako je Danasu potvrđeno u G17 plus, ta stranka neće biti ugašena, ali „odlazi u drugi plan“. Kada se pravi neki politički savez, poput URS, svaka partija koja u njega ulazi mora da se odrekne dela svog identiteta zarad kolektiva, objašnjavaju sagovornici iz Dinkićevog okruženja. Na pitanje Danasa da li je to način da G17 „profitira“, jer poslednjih godina ima slabije izborne rezultate, a u istraživanjima je daleko ispod cenzusa, ali i način da se Mlađan Dinkić zakloni od negativnih konotacija u javnosti, dobili smo odgovor da to nisu motivi i namere s kojima se krenulo u osnivanje URS. U G17 kažu da je ideja bila da se proširi front onih koji se zalažu za ostvarivanje suštinske decentralizacije i regionalizacije Srbije i da „nije ključno ko nosi tu ideju, već da je ona zaživela u javnosti i među građanima“.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, odbori G17 će po opštinama u Srbiji i dalje postojati, paralelno s osnivanjem odbora URS, jer „još nije pronađena prava formula da se zadovolje zahtevi svih onih koji koji čine Uniju“. Zaječar je primer za to. U tom gradu postoje u isto vreme odbori G17, „Živim za Krajinu“ Boška Ničića, Narodne partije Maje Gojković, ali i odbor URS, koji ih sve okuplja.

Programski direktor CeSID Đorđe Vuković za Danas kaže da je osnivanje Ujedinjenih regiona dobar potez Mlađana Dinkića.

– Tvrdo jezgro glasača G17 plus je malo, ali je ova stranka na izborima uvek dobijala veći broj glasova. Ti stalni glasači promenu naziva partije neće registrovati, jer su oni baš zbog toga što su se na neki način identifikovali s Dinkićem i glasali za G17. Ne smemo zaboraviti da su tokom proteklih nekoliko godina Dinkić i njegova partija bili izloženi svakodnevnoj negativnoj kampanji u pojedinim medijima, uglavnom bez osnova, što je negativno uticalo na reputaciju i rejting stranke i njenog lidera. Dinkić verovatno zna da može da očekuje dva ili tri odsto sigurnih glasača G17, a osnivanjem URS krenuo je u osvajanje poverenja neopredeljenih građana, čime je načinio pametan potez – ocenjuje Vuković.

Istorijat G17 počinje u vreme protesta 1996-97, kada ugledni ekonomisti iz Srbije i Crne Gore osnivaju Grupu 17, čiji su koordinatori bili Mlađan Dinkić i Veselin Vukotić. Odmah posle NATO bombardovanja, izdavač Predrag Marković, stručnjak za međunarodne odnose Milan Pajević i Dinkić nagovaraju Labusa, dotadašnjeg potpredsednika DS, da formiraju NVO G17 plus, koja se bavila širim krugom pitanja i konkretnim akcijama pomoći građanima, poput projekata Energija za demokratiju i Asfalt za demokratiju.

Vrlo brzo pokazuju i svoju političku snagu. Avgusta 1999, na Preobraženje, Labus i Dinkić okupljaju razjedinjenu opoziciju na zajednički miting. Ubrzo, prvi biva izabran za predsednika, a drugi za izvršnog direktora organizacije. Posle petooktobarskih promena, mnogi kadrovi G17 ulaze u sam vrh vlasti, a mreža se širi na celu Srbiju. Decembra 2002, NVO se transformiše u političku stranku. Labus posle četiri godine podnosi ostavku, a na kormilo dolazi Dinkić, kojem uspeva da partiju do danas održava na vlasti.

Dinkić poziva na javnu raspravu

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić uputio je juče svim parlamentarnim strankama, gradonačelnicima i predsednicima opština Nacrt platforme URS za regionalizaciji i decentralizaciju Srbije. „Jaka i moderna Srbija, u kojoj su institucije države bliže građanima, jeste cilj svih nas. Stoga se nadam da ćete se aktivno uključiti u diskusiju o Nacrtu platforme i da ćete, kroz javnu i otvorenu raspravu, jasno izložiti stav o pitanjima regionalizacije i decentralizacije Srbije“, preneo je URS Dinkićev dopis. O Nacrtu platforme URS će razgovarati i s građanima kroz javne rasprave i tribine širom Srbije, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari