Tači se sastao sa zvaničnicima "Preševske doline" 1Hašim Tači Foto: EPA/TOMAS KOVACS

Predstavnici „Preševske doline“ danas su iz kabineta kosovskog predsednika Hašima Tačija pozvali kosovsku opoziciju da usvoji rezoluciju sa ciljem otvaranja granica i njihovo povezivanje sa Kosovom, javlja Gazeta Express.

Predsednik Hašim Tači primio je danas u svom kabinetu predstavnike Preševske doline, kojima dugo obećava da će u Briselu da otvori temu ujedinjenja Doline sa Kosovom, javlja Gazeta Express, prenosi KoSSev.

Kako prenosi taj medij, predstavnici Doline kažu da su na sastanku sa Predsednikom zatražili da Skupština Kosova usvoji rezoluciju koja bi podržala njihov zahtev da se ujedine sa Kosovom.

„Sledećih dana ćemo da se sastanemo sa šefovima parlamentarnih grupa i od njih ćemo da zatražimo da pokrenu ovu sednicu što je pre moguće,“ rekao je gradonačelnik Preševa, Šćiprim Arifi, na zajedničkoj konferenciji s predsednikom Tačijem prenosi Gazeta Express.

Predstavnici Doline su ovo pitanje uputili svim stranačkim liderima.

„Odobrite rezoluciju kojom podržavate naš zahtev za ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe,“ rekao je Arifi piše Gazeta Express, prenosi KoSSev.

„Sada je jasno da je izražena volja Albanaca Preševske doline, Medveđe i Bujanovca, institucionalizovana na Kosovu“, rekao je Tači koji je pripajanje nazvao zajedničkim ciljem, prenosi N1.

Što se tiče posete Preševskoj dolini, prema pisanju N1, Tači je rekao da nije poslao nikakav zahtev, ali da imajući u vidu da je na poternici Srbije, može zamisliti koji će biti njihov odgovor.

„Okolnosti su trenutno takve da Beograd ne smatra da je moja prisutnost tamo opravdana i korisna. Nisam poslao zahtev jer mogu pretpostaviti koji će biti njihov odgovor“, rekao je Tači.

O Vučićevoj poseti i govoru, Tači je rekao da poziv za mir i veličanje figura, kao što je Slobodan Milošević ne idu zajedno, prenosi N1.

„Pozive za mir i veličanje kasapa Balkana, koji je odgovoran za sve ratove na Balkanu, ne smatram da idu zajedno. Smatram da je to bilo nepotrebno u cilju stvaranja bolje klime. Takve izjave su u suprotnosti sa evroatlantskim vrednostima“, rekao je Tači.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari