GDF: Beograd glavni krivac za sudbinu Srba prognanih u Oluji 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je danas, povodom 26. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji Oluja, da je „nedopustivo manipulisati“ tom akcijom u srpskoj javnosti i „izdvajati je iz čitavog ratnog konteksta“.

Predsednik GDF Zoran Vuletić ocenio je da je Beograd „glavni krivac za početak oružanog sukoba, a u krajnjem ishodu i glavni krivac za sudbinu srpskih prognanika iz Like, Korduna, Banije, severne Dalmacije i Slavonije“.

„Srbija mora da pronađe snagu i da na nekom budućem obeležavanju Oluje govori zvaničnika budu pošteni. Nije rat u Hrvatskoj trajao samo četiri dana već četiri godine. Pre Oluje desili su se: Balvan revolucija, Vukovar i Dubrovnik kada je i nastala nepriznata Republika Srpska Krajina“, naveo je Vuletić a preneo GDF.

Vuletić je ocenio da su nacionalizam i mržnja „i dalje dominantna tema kod većine političkih stranaka na bivšim jugoslovenskim prostorima, posebno u Srbiji gde je došlo do neverovatnog fenomena, sjedinjenja u stavovima vlasti i većeg dela opozicije“.

„Navodna srpska opozicija se sa vlašću nadmeće u tvrdim stavovima prema Kosovu, ljubavi prema Rusiji i Kini, u nacionalšovinizmu i antievropejstvu. Srbija mora da se suoči sa svojom teškom, ratnom prošlošću i da se okrene stvaranju građanskog društva, kao jedinoj mogućoj opciji da se priključi demokratskim evropskim društvima gde prirodno pripada“, naveo je predsednik GDF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari