GDF: Koncert neonacista u BIGZ-u bio test za državu 1Foto: Medija centar

Građanski demokratski forum (GDF) pozdravio je danas, kako je naveo, zabranu koncerta koji je trebalo da bude održan u zgradi Beogradskog izdavačkog grafičkog zavoda (BIGZ), i pozvao državu da zabrani rad neonacističkih grupa.

Predsednik GDF Zoran Vuletić ocenio je da je sporni koncert „u izvesnoj meri bio test za državu koja dan ranije nije postojala u Centru za kulturnu dekontaminaciju kada su Miša Vacić i sledbenici ometali izložbu tuzlanske fondacije Istina Pravda Pomirenje“.

„Pozdravljamo zabranu neonacističkog koncerta i apelujemo na državu da se ugleda na prijateljsku Grčku i njene građane gde je nekoliko desetina hiljada ljudi pozdravilo zatvaranje i zabranu rada fašistima“, naveo je Vuletić, a preneo GDF.

Koncert „neonacističkih grupa“, koji je na internetu bio najavljen za subotu uveče u zgradi BIGZ-a u Beogradu, nije održan.

Oko 18.00 sati, za kada je koncert bio najavljen, ispred zgrade BIGZ-a nije bilo okupljanja, a kako je javila reporterka Radija Slobodna Evropa (RSE), na ulazu su bili policajci u civilu.

Obezbeđenje na portirnici zgrade BIGZ-a za RSE je navelo da u Klubu 28 u toj zgradi, u čijim je prostorijama najavljeno održavanje koncerta, „nema nikoga i da se ništa ne dešava“.

Događaj je bio najavljen na internetu, kao memorijalni skup posvećen Britancu Janu Stjuartu Donaldsonu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže „Krv i čast“.

MUP Srbije je u odgovoru na pitanje RSE od 9. oktobra naveo da policiji nije najavljen bilo kakav koncert u zgradi BIGZ-a u subotu, ali da je policija, nakon što su se takve informacije pojavile u medijima, obavila sve neophodne provere.

„U slučaju eventualnog okupljanja policija će u saradnji sa drugim državnim organima, postupiti u skladu sa zakonom i preduzeti neophodne mere“, saopšteno je iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari