GDF: Osuda za nameravano prekrajanje granica "trougla" 1Foto: TW /GDF

Građanski demokratski forum saopštio je da sa velikom zabrinutošću posmatra ponovno crtanje mapa na Balkanu i narative o novom ratu na postjugoslovenskom prostoru i osudio sve „papire“ i predloge koji podrazumevaju novo krojenje granica.

Najoštrije osuđujemo retoriku i politiku Aleksandra Vučića i njegovih saradnika prema regionu, jer je rukopis papira slovenačkog premijera Janeza Janše očito ruski, a nalogodavci novog igranja ratom su režimi u Beogradu i Budimpešti, navodi se u saopštenju GDF.

GDF od evropskih institucija i zemalja EU traži da se izjasne o opasnim namerama koje se dogovaraju u trouglu Vučić – Orban – Janša.

Ako EU nema efikasne mehanizme da za ratnohuškačko ponašanje kazni punopravne zemlje članice, poput slovenačke i mađarske autoritarne vlade, očekujemo da prestane da vlast Aleksandra Vučića posmatra kroz ružičaste naočari, poručili su iz GDF.

Iz te nevladine organizacije navode da je Vučić ključni sprovodilac ruskih interesa na Zapadnom Balkanu i središnji faktor nestabilnosti u regionu i smatraju da bez višestruke evropske pomoći u demokratizaciji Srbije, neće biti mirnog i stabilnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari