General Pavel nije pomenuo Srbiju 1

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) koji vodi Jelena Milić pozvao je u saopštenju „premijera Srbije Aleksandra Vučića da javno koriguje svoju tendencioznu ocenu nedavnog izlaganja šefa Vojnog komiteta NATO, češkog generala Petr Pavela“, prenosi FoNet.

Na nedavnoj konferenciji Vojnog komiteta NATO u Splitu, podseća CEAS, Pavel je govorio o bezbednosnim izazovima na Balkanu, ocenjujući da je on još potencijalni izvor tenzija, pre svega u kontekstu islamskog radikalizma i izbegličke krize, ali i ruskog uticaja.

Snimak konferencije za štampu je lako naći na zvaničnom sajtu NATO, napominje CEAS, koji smatra interesantnim da se Srbija u datoj izjavi uopšte ne spominje. Na ovu ocenu, u kojoj CEAS apsolutno ne vidi pretnju po Srbiju, „osim ako se nije osetio prozvanim zbog ruskog uticaja na Balkanu, premijer Vučić je reagovao da je razočaran izjavom generala NATO Pavela da je Balkan još potencijalni izvor ratnih sukoba“.

U saopštenju CEAS smatra „da je bitno da se premijer Vučić privoli da se konkretnije izjasni o svojoj oceni, zato što ona dolazi u periodu očite državne politike Srbije da diskvalifikuje NATO, iako formalno već skoro dve godine ima usaglašen Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) sa istim“. Prema oceni CEAS, „na isti način se banalizuje proces evropskih integracija, diskvalifikuju suđenja za ratne zločine, obaveza saradnje sa Haškim tribunalom i legitimni građanski protesti protiv autoritarnih režima širom Evrope od osamdesetih naovamo, uključujući petooktobarske promene“.
Istovremeno, ukazuje CEAS, „u samoj Srbiji su sve očitije velike rupe u sistemu bezbednosti, pored odsustva demokratske kontrole i pokušaja uspostavljanja partijske kontrole nad istim, na šta već godinama ukazujemo, koje su takođe izvor potencijalnih tenzija“. Očito je da se spoljna politika Srbije, pa i bezbednosna koja bi iz nje trebala da proizlazi, navodi CEAS, „ne kreira u Parlamentu Srbije, već negde drugo“. Izuzetno zabrinjava što zvaničnici EU koji se bave Srbijom odbijaju da ove nagomilane destabilizirajuće trendove javno identifikuju, napominje CEAS, „a pre svih strahovladu koju ova Vlada zajedno sa proputinovskim snagama u Srbiji sprovodi, a koja nažalost daje rezultate“. U saopštenju CEAS poručuje da je „poslednji čas da se šira zapadna međunarodna zajednica i građanska opcija u Srbiji ovim trendovima, koji brutalno čupaju klice konsolidacije demokratije u Srbiji, što pre suprotstave u obostranom interesu“.

„Dalje ćutanje bi ne samo bilo neodgovorno, već bi i predstavljalo akt saučesništva. Ako nemate skrivenih agendi, nemate se čega bojati osim straha samog“, zaključuje CEAS.

DSS čestitala Medvedevu

Demokratska stranka Srbije čestitala je Jedinstvenoj Rusiji i njenom predsedniku Dimitriju Medvedevu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima. Pobeda Jedinstvene Rusije je najbolja garancija nastavka snažnog razvoja Rusije i garant uspešne saradnje sa Srbijom, ocenjuje DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari