Poslanici Narodne skupštine u jučerašnjem danu za glasanje izjašnjavali su se o ukupno 24 zakonska predloga i oko 2.000 amandmana. Između ostalih usvojen je Zakon o kulturi kojim je Srbija, posle 17 godina, dobila akt kojim bi ova oblast trebalo da bude sistemski uređena.

Opšti Zakon o kulturi poslednji put je donet 1992, a izrada novog zakonskog akta, koji je juče usvojen, počela je još 2002. godine. Tokom skupštinske rasprave, ministar kulture Nebojša Bradić je rekao da će Zakon o kulturi biti osnova za donošenje 12 podzakonskih akata, neophodnih za njegovu primenu, a čije je usvajanje predviđeno u roku od tri meseca. Predlogom zakona je predviđeno i donošenje dugoročne strategije razvoja kulture Republike Srbije, formiranje Nacionalnog saveta za kulturu, kao i uvođenje novina u način finansiranja institucija kulture i trošenja budžetskih sredstava.

Poslanici su usvojili i set krivičnih zakona, među kojima i Zakon o izvršenju kazne zatvora za krivična dela organizovanog kriminala kojim se utvrđuje da će osuđeni za ta dela kaznu zatvora izdržavati u „posebnim zatvorskim jedinicama“ uz dodatno ograničavanje prava. S druge strane, Zakon o izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku trebalo bi da doprinese efikasnijem vođenju krivičnog postupke uz zaštitu ljudskih prava okrivljenih. Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika pooštravaju se kazne za oko trećinu krivičnih dela i uvode nova dela.

Poslanici su usvojili i Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji predviđa da se učenici u srednje škole od školske 2010-2011. upisuju na osnovu položenog završnog ispita u osnovnom obrazovanju, a predviđeno je i besplatno obrazovanje vanrednim učenicima srednjih škola koji bi takođe počelo da se ostvaruje od školske 2010-2011. za učenike koji se prvi put upišu u srednju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari