Republička izborna komisija usvojila je Uputstvo za sprovođenje lokalnih izbora raspisanih za 11. maj na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.
Uputstvo je usvojeno kasno preksinoć većinom glasova, a u glasanju nisu učestvovali predstavnici Liberalno-demokratske partije.

Republička izborna komisija usvojila je Uputstvo za sprovođenje lokalnih izbora raspisanih za 11. maj na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.
Uputstvo je usvojeno kasno preksinoć većinom glasova, a u glasanju nisu učestvovali predstavnici Liberalno-demokratske partije. Prema uputstvu, RIK propisuje obrasce i organizuje tehničke pripreme za sprovođenje izbora za odbornike u skupštine opštine s Kosova, proglašava izborne liste, utvrđuje i objavljuje ukupne rezultate izbora odbornika u skupštine opštine na Kosovu.

Saopštenje Unmika zakasnilo na Vladu

Ministar za državnu upravu Milan Marković izjavio je juče da je tek posle sednice Vlade saznao za saopštenje Unmika u vezi sa održavanjem izbora na Kosovu i Metohiji. „Vlada Srbije i predsednik Republike razmotriće novonastale okolnosti i odlučiti da li da se nastavi s ovim procesom ili nešto treba redefinisati. U ovom trenutku traju tehničke pripreme, sve teče kako smo planirali i spremni smo da sprovedemo izbore i na teritoriji Kosova“, rekao je Marković.

RIK će najkasnije do 20. aprila u ponoć odrediti biračka mesta na Kosovu, a glasaće se u 23 opštine. Utvrđeno je da će interno raseljeni sa Kosova i na Kosovu glasati u onim opštinama u kojima su prijavljeni sa statusom interno raseljenih i to na posebnim biračkim mestima koja će do 25. aprila odrediti RIK.

RIKER: Bez lokalnih izbora na Kosovu

Priština – Šef Unmika Joahim Riker izjavio je juče da Srbija ne može ni da organizuje ni da održava lokalne izbore na Kosovu, jer bi to predstavljalo „gaženje“ Rezolucije 1244 Saveta bezbednostu UN. „Samo Unmik može da održava izbore na Kosovu i drugi izbori neće imati nikakvu vrednost“, kazao je Riker. U intervjuu za Bi-Bi-Si program na albanskom, šef Unmika je rekao da kao ranije međunarodna misija neće organizovati, ali neće ni onemogućiti na teritoriji Kosova izbore za Skupštinu Srbije.

Izborna lista podnosi se RIK-u najkasnije do 25. aprila u ponoć u sedište RIK-a ili dežurnom koordinatoru RIK-a u prostorijama Ministarstva za KIM u Kosovskoj Mitrovici. Kandidate za odbornike mogu predlagati političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, kao i grupe građana čije izborne liste svojim potpisima podrži najmanje 30 birača po svakom kandidatu na listi. U opštinama s Kosova koje imaju manje od 20.000 birača, izborne liste su utvrđene i kada ih svojim potpisima podrži najmanje 200 birača. Glasaće se u opštinama Vitina, Vučitrn, Gnjilane, Gora, Zvečan, Zubin Potok, Istok, Klina, Kosovo Polje, Kosovska Kamenica, Kosovska Mitrovica, Leposavić, Lipljan, Novo Brdo, Obilić, Orahovac, Peć, Podujevo, Prizren, Srbica, Uroševac i Štrpce, kao i u gradu Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari