Glavni Vučićev sagovornik - Čović 1Foto: vucicaleksandar/fb

Bakir Izetbegović i Aleksandar Vučić nisu se čuli niti bili u bilo kakvom kontaktu nakon incidenta povodom izjave člana Predsedništva Bosne i Hercegovine o nezavisnosti Kosova, odnosno oštre reakcije srpskih vlasti na tu izjavu, čije je ishodište bilo zakazivanje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako nam je rečeno u kabinetu predsednika Srbije, Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović se nisu čuli uoči sutrašnje posete članova Predsedništva BiH.

– Predsednik Srbije se nije čuo sa Bakirom Izetbegovićem, Ivan Čović je predsedavajući Predsedništva BiH, pa je samim tim i glavni sagovornik Aleksandru Vučiću – rečeno je Danasu u Vučićevom kabinetu.

Sagovornici Danasa su naveli da će glavne teme razgovora sa gostima iz Sarajeva, osim pitanja granica, biti i infrastrukturni projekti, regionalna saradnja, kao i evropski put Srbije i BiH.

– Predsednik Srbije će biti domaćin na večeri trojici članova Predsedništva Bosne i Hercegovine – zaključuju u kabinetu predsednika Srbije za Danas.

Tri nedelje uoči posete članova Predsedništva BiH, odnose dve države, preciznije rečeno Sarajeva i Beograda, obeležio je žestok sukob zbog izjave Bakira Izetbegovića da bi BiH trebalo da prizna kosovsku nezavisnost. Najpre je srpska agencija Tanjug pogrešno prenela izjavu bošnjačkog člana Predsedništva datu u intervjuu Dojče veleu, u kojoj on kaže da bi BiH trebalo da prizna nezavisnost Kosova, iako zna da je to trenutno nemoguće jer potrebna i saglasnost srpske strane u tamošnjoj vlasti, a ne, kao što je Tanjug preneo – da će BiH priznati Kosovo u skorijoj budućnosti. Odmah potom reagovao je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, koji obavlja i dužnost sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. On je rekao da je Bakir Izetbegović izjavom o tome da će BiH priznati Kosovo direktno narušio teritorijalni integritet Srbije, i da je zbog toga, u dogovoru sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Nije vredelo to što je stigao demanti iz Sarajeva, odnosno što je javnosti predočena izjava u istinitoj formi. Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je, ipak, održana, dva dana nakon zakazivanja. Rezultat te sednice i podizanja države na najviši stepen sigurnosti zbog stava koji je Izetbegović u više navrata u prošlosti izrazio bez ovakvih reakcija srpskih vlasti – izostao je. Danas više niko od zvaničnika ne spominje taj događaj, niti se objašnjava zbog čega je moralo da se reaguje na takav način.

Usledila je nedelju dana posle presuda Ratku Mladiću za genocid, a reakcija srpskih vlasti, čini se, nije bila takva da bi dovela do otkazivanja posete, koja je dogovorena još u septembru ove godine. Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je pre dva dana da je predstojeća poseta Predsedništva BiH Beogradu važna kako bi se smirile političke tenzije i odnosi vratili u normalu i izrazio verovanje da bi tom prilikom mogla biti makar otvorena neka nerešena pitanja, poput dogovora o međudržavnoj granici ili obnove mostova na Drini.

U kabinetu Bakira Izetbegovića su za Danas rekli da neće davati izjave za medije uoči posete Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari