Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer razgovarali su u sredu uveče u Njujorku o situaciji na Kosovu, saopštile su Ujedinjene nacije. „Sastanak je bio usmeren na Kosovo, a generalni sekretar (UN) je izneo svoju viziju budućnosti uzimajući u obzir zabrinutosti koje postoje u NATO-u“, piše u saopštenju u kojem se dodaje da su dva zvaničnika takođe „razmenila stavove o budućim rizicima“.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer razgovarali su u sredu uveče u Njujorku o situaciji na Kosovu, saopštile su Ujedinjene nacije. „Sastanak je bio usmeren na Kosovo, a generalni sekretar (UN) je izneo svoju viziju budućnosti uzimajući u obzir zabrinutosti koje postoje u NATO-u“, piše u saopštenju u kojem se dodaje da su dva zvaničnika takođe „razmenila stavove o budućim rizicima“. Pre samog susreta, portparol NATO izjavio je u Briselu da će Shefer ispitati generalnog sekretara svetske organizacije o budućoj podeli zadataka na Kosovu pošto stupi na snagu novi ustav Kosova, predviđen za jun. Portparol Džejms Apaturaj najavio je da se Jap de Hop Shefer priprema da Ban Ki-Muna zapita „ko će šta raditi“ na Kosovu.
– UN su prisutne na Kosovu od kraja devedesetih godina i tamo će ostati, u skladu sa rezolucijom 1244, sve dok Savet bezbednosti ne odluči drugačije, rekao je za Bi-Bi-Si portparol generalnog sekretara UN Brendan Varma. On je, komentarišući sastanak Ban Ki-Muna i Jap de Hop Shefera, rekao da je to bio „privatni sastanak čiji detalji nisu za javnost“. Upitan da li Ban deli stav šefa Unmika Joahima Rikera, koji je izneo u intervjuu agenciji AP da će misija EU na Kosovu – Euleks najverovatnije biti pod svojevrsnim kišobranom UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari