Novi zakon o Narodnoj skupštini trebalo bi da sadrži jasnije odredbe o javnosti rada Skupštine, odgovornosti i sukobu interesa, odricanje od mandata i o imunitetu narodnih poslanika, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji organizacije Transparentnost Srbija. Ova organizacija uputila je sugestuje radnoj grupi Skupštine koja radi na nacrtu ovog zakona.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati rekao je da je sugestija ove organizacije da se u zakonu o parlamentu ublaži norma iz 102. člana Ustava kojom se narodnim poslanicima daje „sloboda da ne budu slobodni, to jest da pravo raspolaganja mandatom prenesu partiji sa čije liste su izabrani na tu funkciju“.

– Jedina mogućnost da se smanje štetne posledice ustavne norme je zakonsko rešavanje tog pitanja. Prema našoj sugestiji, da bi ostavka narodnog poslanika bila validna ona bi morala da bude potpisana pred predsednikom parlamenta, licem koje zamenjuje predsednika ili ambasadorom Srbije, kada je poslanik u inostranstvu. Predsednik Skupštine bi potpisom potvrdio vreme prijema, a ostavka bi od momenta predaje proizvodila pravno dejstvo. Tako bi bila otklonjena svaka mogućnost u pogledu toga da li je i kada ostavka predata – objasnio je Goati.

Prema njegovim rečima, poslanik bi mogao da sačini izjavu volje kojom bi preneo pravo na podnošenje ostavke na političku stranku sa čije je liste izabran, a koja bi takođe bila data predsedniku parlamenta.

– Iako bi izjava volje u skladu sa Ustavom bila neopoziva, predložili smo da ona zakonski bude oročena, to jest da važi 180 dana. Kako bi se sprečilo da partije od poslanika traže nove izjave o odricanju od mandata dok su prethodne na snazi, predložili smo da se u zakon ugradi odredba koja bi ostavila poslanicima najmanje dva radna dana da razmisle pre nego što se ponovo obavežu na sličan način – rekao je Goati.

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadićistakao je da je imunitet narodnih poslanika u Ustavu preširok, jer poslanici ne samo da ne mogu da odgovaraju za izražena mišljenja tokom poslaničkog mandata, već se protiv njih ne može voditi krivični postupak ni za mnoga ozbiljna krivična dela, osim ako im Skupština ne uskrati imunitet.

– Predložili smo da se procedura ukidanja imuniteta ubrza tako što bi se prema zakonu smatralo da Skupština odobrenje za vođenje krivičnog postupka da je kada se sumnja da je poslanik počinio neko od krivičnih dela protiv pravnog saobraćaja, službene dužnosti i izbornih prava, ukoliko se za to delo može izreći kazna od najmanje tri godine zatvora – rekao je Nenadić.

Danas Odbor Agencije za borbu protiv korupcije

Prva sednica Odbora Agencije za borbu protiv korupcije biće održana danas u Skupštini Srbije. Na početku rada učesnicima će se obratiti predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović. Odbor agencije konstituisan je 18. marta, izborom devet članova. Agencija će od 1. januara 2010, kada počinje primena zakona, umesto skupštinskog Odbora za finansije kontrolisati finansijske izveštaje političkih stranaka, a preuzeće i sve poslove Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari