Godfri: Realno uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova 1Entoni Godfri Foto: Beta/ Milan Obradović

Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je danas da je realno uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova i da je to ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate.

„Ova saradnja ojačala bi poverenje između dve strane i dovela i do unapređenja saradnje u drugim oblastima. Možda nam je stvarno pomirenje između Beograda i Pištine na dohvat ruke. Nema razloga za dalja odlaganja“, rekao je Godfri za Cord.

On je odnose Srbije i SAD ocenio kao odlične.

Upitan da li postoji ideja da se ubrzo dođe do rešenja za Kosovo, Godfri je odgovorio: „Zašto da ne“.

„Meni se čini da je sasvim realno da predstavnici obe strane žele da sklope trajan dogovor koji bi unapredio živote građana i doneo stabilnost regionu. Nastavak tenzija sprečava mogućnost za dalji rast i napredak svih u regionu“, poručio je Godfri.

On je istakao da dijalog Beograda i Prištine nije partijsko pitanje i da ne očekuje promene u stavu SAD posle novembarskih izbora.

Upitan o odnosima Srbije i Crne Gore, Godfri je rekao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkog i da brojne prednosti leže u saradnji, te da veruje da će se prevazići izazovi, ali dodao i da mu se čini da određeni mediji i političari u Srbiji dodatno raspiruju tenzije.

Na pitanje o medijima, Godfri je istakao da su SAD, kao i drugi zabrinute zbog stanja u medijima i dodao da Srbija stalno dobija negativne ocene u toj oblasti od priznatih međunarodnih grupa.

„Tabloidi uporno iskrivljuju i zataškavaju informacije i ležerno objavljuju neutemeljene, senzacionalističke vesti koje plasiraju spoljni faktori sumnjivih namera. Istovremeno, različita politička mišljenja i stavovi koji se ne sviđaju moćnicima imaju malo ili nimalo pristupa većini medija“, rekao je Godfri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari