Brzina ulaska u Evropsku uniju ne zavisi od procedure, tako da ne postoji neki apriori rok koji se mora ispuniti. Brzina našeg pridruživanja zavisi od nas, zatim od brzine kojom se kreću zemlje u regionu i zatim od političke odluke članica EU – kaže za Danas Vladimir Todorić, urednik Srpske pravne revije, reagujući na analizu Milana Pajevića, saradnika ISAC fonda, koji je za naš list rekao da „u najboljem scenariju koji dozvoljavaju procedure EU, bez uplitanja političkih elemenata koji mogu da uspore hod, Srbija može da dobije status kandidata tek u 2011, a najraniji datum za početak pregovora je u 2012. Zaključivanje pregovora ne može da bude obavljeno pre 2016. i zbog procesa ratifikacije pristupnog ugovora, Srbija ne može da postane član EU pre 2018. godine“.


Todorić kao dokaz svoje teze navodi niz primera, između ostalih i Island, „koji će verovatno ekspresno biti primljen u Uniju“.

– Istorija pridruživanja je prepuna presedana koji uglavnom govore da se, iako se neki minimum tehničkih uslova mora ispuniti, pitanje pridruživanja svodi na političku odluku. Za Srbiju je istorijski, geografski i politički najbliži primer Slovačke koja je praktično bila pod sankcijama do 1998. zbog načina na koji je njen premijer vodio zemlju. Slovačka je za četiri godine od izbora 1998. ušla u paket s drugim zemljama koje su 2004. ušle u EU. Dakle, iskoristila je politički pogodan momenat – navodi Todorić.

On ističe da brzina našeg pridruživanja zavisi i od brzine kojom se kreću zemlje u regionu.

– Za nas je dobro da Hrvatska što pre uđe u EU i otvori red za sledećeg. Analiza koju je izneo ISAC fond je u principu najgori mogući scenario. Najbolji mogući razvoj situacije je da Srbija krajem ove godine podnese zahtev za kandidaturu. Da do kraja 2010. taj zahtev bude odobren, da pregovori traju dve, maksimalno tri godine, dakle do 2013. i da te godine potpišemo ugovor o pristupanju, te da se čeka momenat za ulazak. Da li će to biti 2014. ili 2015. nije toliko bitno. Godina 2014. nije nemoguća. Poenta je da rokovi ne zavise od procedura nego od nas i političke odluke. Ovaj scenario pretpostavlja nulti problem političke prirode. Mislim na saradnju s Hagom, probleme koji se odnose na BiH, koji ne bi smeli da remete put Srbije i pitanje Kosova. Da li će se do 2014. postaviti pitanje normalizacije odnosa Srbije i Kosova, za sada je nepoznato – kaže sagovornik Danasa, koji ocenjuje i da trenutna situacija u Bugarskoj i Rumuniji govori u prilog tome da „prvo dolazi politička odluka, a problemi ostaju da se rešavaju tokom članstva u Uniji“.

Sutra: Maja Kovačević, nekadašnja direktorka savezne Kancelarije za pridruženje EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari