Godina jednostrano proglašene nezavisnosti od strane Albanaca na Kosovu ostala je iza nas, a naši sagovornici koji žive i rade u južnoj pokrajini ne misle da je ona bila uspešna ni za Srbe, ali ni za Albance. Kosovo kao nezavisnu državu dosad su priznale 53 zemlje sveta, premijer Kosova Hašim Tači je godinu ocenio „uspešnom“, a srpska strana čvrsto ostaje pri svom stavu – nikakvog priznanja države Kosovo neće biti.

Političari na obe strane još nisu uspeli da pronađu pravo rešenje, a dotad će najviše da ispašta narod koji živi na Kosovu, tvrde sagovornici Danasa.

Predsednik Sprskog pokreta otpora Momčilo Trajkovićkaže da su i albanska i srpska strategija po pitanju Kosova dosad bile konfuzne.

– Albanci nisu uspeli da uspostave suverenitet, a ekonomska situacija je pogoršana. Srpska strategija, s druge strane, ima neke diplomatske pobede, ali u realnom životu politika Srba nema rezultata- ističe Trajković.

On navodi da Srbija još nije našla pravi odgovor na kosovsko rešenje i da je sve što se dešava obična „simulacija i improvizacija“ koja „oslobađa odgovornosti one koji su na vlasti“. Diplomatske pobede Srbije u stvari su samo kupovina vremena, dok uticaj međunarodnih snaga na KiM, prema rečima Trajkovića, gotovo da ne postoji.

-Srbija još ima priliku da pronađe odgovor na pitanje Kosova. Pitam se gde je nestala strategije Kosovo – Hong Kong. Suština bi trebalo da bude da srpska strana ne sme da prihvati nezavisnost Kosova, ali da Srbi na Kosovu moraju da prihvate institucije od važnosti – kaže Momčilo Trajković.

Rada Trajković, potpredsednica SNV za Kosovo, kaže da je najveći uspeh Srbije u tome što nije bilo egzodusa Srba sa Kosova, što je rezultat dogovorene politike.

– Kosovo se nije pokazalo kao održiv projekat, ni u jednom segmentu. Albanci nisu uspeli da zavedu red i realnost je da su gradovi etnički čisti, u većini žive samo Albanci, što potvrđuje da ništa nije učinjeno na planu međuetničkih odnosa. To je najklasičniji primer urbanog fašizma – ističe Trajkovićeva.

Ona napominje da se u poslednje vreme s Kosova u svet šalju poruke da je nezavisnost neuspeo pokušaj.

– Međunarodni mediji počinju realnije da izveštavaju i imam utisak da se javno mnjenje priprema za reviziju svega što se dešava na Kosovu. Budimo uvereni da poreski obveznici Evrope neće prihvatiti da izdržavaju Kosovo, da daju novac koji oni neće trošiti na ono što treba – kaže Rada Trajković.

Ključnu ulogu u sređivanju stanja na Kosovu, prema rečima Trajovićeve, ipak bi mogla da odigra Srbija.

– Ukoliko bi Srbija radila više na sebi, uključila se u evropske integracije i približila Evropi, uskladila zakone, mislim da bismo došli do trenutka kada bi međunarodna zajednica razmotrila pomoćSrbiji u sređivanju stanja na Kosovu i to ne u nekoj dalekoj budućnosti – tvrdi Trajkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari