Država Srbija je prošle godine izdvojila 17,9 miliona dinara, odnosno oko 200.000 evra kao pomoć haškim optuženicima i njihovim porodicama. Kako je za Danas objasnio Dušan Ignjatović, direktor Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom, pomoćse dodeljuje na osnovu odluke o uslovima za dodelu materijalne pomoći iz 2003.



– Prema toj odluci se haškim optuženicima daje po 200 evra mesečno za troškove boravka u pritvorskoj jedinici, dok članovi uže porodice za posete pritvorenicima imaju 18 avionskih karata godišnje do Amsterdama. Njima se daju po tri avionske karte do Holandije na svaka dva meseca i isplaćuju putni troškovi od 250 evra po putovanju – navodi Ignjatović. On ističe da je uslov za ostvarivanje materijalne pomoći dobrovoljna predaja okrivljenog i državljanstvo Republike Srbije.

– Iznos koji je potrošen po ovoj stavci prošle godine je nešto manje od 17,9 miliona dinara, što je oko 20.000 evra mesečno. Broj okrivljenih kojima se davala redovna pomoćvarirao je u 2008. od 21 do 25 okrivljenih. Broj okrivljenih će se smanjivati kako vreme bude odmicalo, kao i iznos u evrima, a iznos u dinarima zavisiće od toga koliki će biti kurs – kaže Ignjatović.

Prema njegovim rečima, Kancelarija nije tražila dodatna finansijska sredstva, jer je novac predviđen u budžetu za ovu godinu, za ovu stavku, dovoljan.

– Sredstva koja ne budu potrošena biće vraćena u budžet, kao što se to dogodilo i 2008. i prethodnih godina. Pravna pomoći plaćanje advokata nije u našoj veću nadležnosti Tribunala – navodi Ignjatović.

Na pitanje kako će država kontrolisati poštovanje prava osuđenih na izdržavanju kazne nakon zatvaranja Tribunala 1. januara 2010, Ignjatovićističe da okrivljeni protiv kojih su donete pravnosnažne osuđujuće presude bivaju upućeni u zatvore zemalja koje su potpisale sporazume sa Tribunalom.

– Njihov formalno-pravni položaj je identičan položaju ostalih naših državljana koji izdržavaju kazne u tim zatvorima. Naša država im pruža uobičajenu konzularnu zaštitu, koju i strane države pružaju svojim državljanima koji izdržavaju kazne u našim zatvorima. Događa se i da se osuđeni pred Tribunalom, koji se većnalaze na izdržavanju kazne, obraćaju Nacionalnom savetu i njihovi zahtevi se, naravno, razmatraju – zaključuje Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari