Ustav Srbije, nakon što je usvojen u parlamentu i potvrđen na referendumu, proglašen je na današnji dan pre šest godina. Ustav, prvi od uspostavljanja Srbije kao samostalne države, proglašen je 8. novembra 2006. na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine, uz izvođenje državne himne „Bože pravde“.


Novi ustav je prethodno, 30. septembra, usvojila Skupština Srbije, na svečanoj sednici kojoj je prisustvovalo 240 poslanika, najviših državnih funkcionera i gostiju. Potom je najviši pravni akt države potvrđen i na referendumu 28. i 29. oktobra 2006, na koji je izašlo 54,91 odsto ili 3.645.517 birača. Za Ustav Srbije glasala su 3.521.724 birača, odnosno 53,04 odsto.

Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije. Sledi 206 članova grupisanih u deset odeljaka. Prvi član kaže da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Ustav iz 2006. je 12. najviši zakonodavni akt države od 1835. godine. Prethodni ustav donet je u septembru 1990. i u njemu je bilo proklamovano načelo podele vlasti i višepartijski sistem, pokrajine su izgubile atribute državnosti i postale teritorijalne autonomije, a AP Kosovo preimenovana u AP Kosovo i Metohija.

Danas Anketa: Treba li menjati Ustav Srbije?

Jadranka Joksimović

članica Predsedništva SNS

Za svaku iole važnu izmenu Ustava Srbije jedini legitiman put je održavanje referenduma. Međutim, za sada ne vidim relevantnu argumentaciju za suštinsku promenu, jer Ustav nije akt koji bi trebalo svaki put prilagođavati okolnostima, osim onim koje na suštinski način menjaju političku stvarnost u zemlji. Ali, smatram da je i to legitimno pitanje za široku javnu raspravu, kao i za političku debatu.

Jadranka Jelinčić

predsednica Fonda za otvoreno društvo

Ustav Srbije nesumnjivo treba promeniti, što podržava čak 89 odsto političke elite. Najpre bi trebalo da se uspostavi puna nezavisnost pravosuđa i nezavisnih tela. Neophodno je više poraditi na decentralizaciji i jasno istaći da je međunarodno pravo nad domaćim, kako bismo otvorili put ka EU. Ako mislimo da se razvijamo kao demokratsko društvo, moramo ući u postupak promene Ustava.

Nataša Vučković

narodna poslanica DS

U ovom trenutku, kada se Srbija suočava s mnogim problemima i kada je u drugim važnim procesima, kao što je dijalog s Prištinom, mislim da bi bio preveliki zadatak da se formalno počne procedura izmene Ustava. Ono što je svakako legitimno jeste da se u javnosti i stručnim krugovima vodi debata o tome, kako bi se politička debata povela u povoljnijem trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari