Gojković: Biračima je dosta neprincipijelnih koalicija 1Foto: Medija centar

Na pomolu je formiranje novog političkog saveza koji bi činili Pokret za obnovu Kraljevine Srbije Žike Gojkovića, Narodna mreža Vladana Glišića i Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski.

Paralelno sa tim razgovorima teče i pojedinačni dijalog sa Demokratskom strankom Srbije Miloša Jovanovića.

Svi se slažu da započeti razgovori idu u dobrom pravcu i atmosferi međusobnog uvažavanja.

Napominju i da je biračima dosta neprincipijelnih koalicija stranaka koje nisu programski bliske, a da bi principi – suverena Srbija, ekonomski patriotizam i oprobane tradicionalne vrednosti bili okosnica njihove eventualne koalicije.

Sagovornici Danasa ističu i da je osnovni preduslov za stvaranje nekog novog saveza prevazilaženje ličnih sujeta.

Milica Đurđević Stamenkovski, jedna od lidera Srpskog sabora Zavetnici, kaže za Danas da su građani dugo čekali jedan ovakav koncept i da su zapravo oni ti koji su podstakli da ovih nekoliko stranaka sednu za isti sto i razmotre da li je sazreo trenutak, kako kaže, „da čuvena krilatica samo sloga Srbina spasava dobije i političku razradu“.

„Mi smo oduvek imali korektan odnos, a nakon izbora na kojima su obe stranke, POKS i Zavetnici, osvojile respektabilan rezultat u delikatnim uslovima, započeli smo razgovore o formiranju političkog saveza, koji se za sada razvijaju u dobrom pravcu i atmosferi međusobnog uvažavanja. Naš primarni cilj nije broj veći broj glasova, već udruživanje iskustva, energije, znanja i sposobnosti da pred velikim spoljnim i unutrašnjim izazovima pružimo odgovore i ponudimo rešenja. Činjenica je da je opozicija ideološki konfuzna i da je do sada nizala samo pogrešne poteze, a građani upravo žele kvalitetnu alternativu kojoj mogu da poklone poverenje“, kaže Đurđević Stamenkovski i dodaje da o intenziviranju saradnje Zavetnici razgovaraju i sa nezavisnim poslanikom Vladanom Glišićem, ali da su iskreno dobrodošli i svi drugi koji se zalažu za ideju suverene Srbije, ekonomskog patriotizma i oprobanih tradiconalnih vrednosti.

Vladan Glišić, lider Narodne mreže i samostalni poslanik,  potvrđuje za Danas da je bilo razgovora o konkretnim projektima, ali ne i o ujedinjenju.

„Nismo pričali o ujedinjenju, izbori su daleko da bismo dogovarali koalicije. Vezuje nas isti stav po pitanju odbrane Kosova i Metohije u sastavu Srbije, a sa POKS-om nas vezuje monarhizam“, objašnjava za Danas Glišić.

Žika Gojković, lider POKS-a, kaže da će njegov pokret uspostaviti saradnju samo sa strankama koje su za promenu nakaradnog republikanskog sistema.

On kaže da su im najbliže one stranke koje su za obnovu Kraljevine Srbije, ali i one koje imaju jasan stav da je kraljevina nelegalno i protivustavno ukinuta 1945. i spremne su da otvore to pitanje danas.

„Kao bliske nama prepoznajemo pokret Vladana Glišića, DSS, Zavetnike i još neke stranke i udruženja umerene desnice, ali ne samo po ovom pitanju, nego i u velikoj većini drugih značajnih tema za narod i državu. Nama nisu važne funkcije, nego zajednička borba i savez svih koji imaju jasnu viziju u saradnji na isključivo programskim osnovama, a ne po principu da treba nekog srušiti da bi se došlo na vlast. Biračima je dosta neprincipijelnih koalicija stranaka koje nisu programski bliske. Oni hoće jasnu viziju, kako Srbija u budućnosti treba da izgleda, a mi to znamo…“ napominje Gojković i dodaje da ozbiljni razgovori  oko usaglašavanja programske platforme sa navedenim strankama tek predstoje. „Ukoliko svi pobedimo svoje sujete koje su uvek bila prepreka u prošlosti za formiranje ozbiljnih saveza, napravićemo veliku stvar za Srbiju. Kult ličnosti nam je došao glave. Mi nemamo demokratiju u suštinskoj formi, a to je da se vlast zaista deli na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Demokratsku i suverenu državu bi konačno dobili monarhijom“, poručuje lider POKS-a.

Jovanović: Sa mnogima smo razgovarali

Miloš Jovanović, predsednik DSS, potvrdio je za Danas da je u sedištu njegove stranke održan sastanak sa POKS-om, ali da je to bio jedan od mnogobrojnih sastanaka sa raznim akterima na političkoj sceni i da je prošao vrlo korektno. „Nikakve nove koalicije nisu na dnevnom redu. Sa mnogima smo do sada razgovarali na političkoj sceni, ali naš proritet je podizanje odbora, kao i rad na političloj platformi u očekivanju predsedničkih izbora“, kaže za Danas Jovanović. Na pitanje da li to znači da će DSS imati svog predsedničkog kandidata on kaže da se to ne zna, ali da ideje članstva idu u tom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari