Gojković: Brisel neka se pripremi za dolazak Srbije 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

“Politika proširenja ostaje jedna od najznačajnijih političkih mera u Evropskoj uniji, uprkos odluci na referendumu Ujednjenog Kraljevstva da napusti Uniju“

To je rekao danas u Skupštini Srbije Dejvid Mekalister, poslanik u Evropskom parlamentu i stalni izvestilac za Srbiju tokom predstavljanja publikacije “Evroposki parlament i Srbija “.

On je poželeo da Srbija nastavi da donosi politički pametne odluke i sprovodi reforme kako bi, kada postane članica, i srpski poslanici sedeli u klupama Evropskog parlamenta.

„Srbija jeste na putu ka EU. Novoizabrani premijer u programu Vlade naglasio je da je Srbija odlučna da pristupi EU, ali činjenica je da bez doprinosa srpskog parlamenta taj izazov neće moći da se savlada“, rekao je Mekalister i dodao da će Brisel pomno i kritički pratiti napredovanje Srbije ka EU, ali da će to praćenje istovremeno biti i pošteno i dobronamerno.

Mekalister je naveo da će sa EU saglasiti sa pristupanjem Srbije uniji kada ona ispuni sve uslove .” Želimo ovoj divnoj zemlji da donosi politički pametne odluke, da se reforme sprovode i dalje, kako bismo u našu divnu kuću, Evropski parlament,primili i poslanike i poslanice iz Srbije“, rekao je Mekalister. On je naveo i da je arhitektinski zgrada evropskog parlamenta ostala nedovršena, što simboliše da je otvorena za nove članice i da će u njoj svakako biti mesta i za poslanike iz Srbije .

U prerdgovoru publikacije “Evropski parlament i Srbija “ Mekalister je napisao i da je pristupanje Evropskoj uniji zadatak za celo srpsko društvo. „Na isti način na koji to rade Narodna skupština i Vlada, i organizacije civilnog društva treba da imaju ulogu u tom procesu. Srbija je na svom putu ka EU, a kada će voz iz Beograda stići na glavnu stanicu u Briselu, zavisi od mogućnosti zemlje da bude uspešna u ključnim oblastima. U međuvremenu, Evropski parlament biće posvećen i pouzdan partner Srbiji“, napisao je Mekalister.

Maja Gojković , predsednica Skupštiune Srbije zahvalila je svima koji su učestvovali na izradi vodiča za poslanike, a posebno Mekalisteru na uvodniku u kome je Srbiju uporedio sa vozom od koga zavisi u kom pravcu i kojm brzinom će se kretati .

„Mi ćemo zaista u ovom mandatu učiniti sve da taj zahtevan put pređemo u kratkom roku i na siguran način, Brisel bi trebalo da se pripremi za dolazak voza koji se zove Srbija“ , navela je Gojkovićeva .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari