Gojković i Čubrilović: Dogovoreno formiranje zajedničke parlamentarne komisije 1Foto: Narodna skupština

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas u Banja Luci sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem, a zajednički je ocenjeno da je ova poseta još jedna potvrda najvišeg stepena bliskosti, bratskih odnosa i uzajamne upućenosti Srbije i Republike Srpske.

Gojković i Čubrilović su dogovorili formiranje zajedničke parlamentarne komisije, koja će dodatno učvrstiti saradnju parlamenata i odbora u svim oblastima, kao što je ekonomija, zdravlje i zaštita životne sredine, obrazovanje i u mnogim drugim od interesa građana, a koja će naizmenično zasedati u Beogradu i Banja Luci.

Gojković je ukazala da će zajednička parlamentarna komisija biti formirana do kraja meseca prilikom sledećeg susreta sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske u Beogradu, tako da će parlamenti pratiti realizaciju projekata dogovorenih između dve vlade i dati svoj doprinos jačanju veza, u okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije i Protokola o saradnji dva parlamenta.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković ukazala je da je saradnja Srbije i Republike Srpske podignuta na najveći mogući nivo i zahvaljujući zalaganju predsednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, koji zajednički razmatraju sva pitanja od interesa za Srbiju i Republiku Srpsku. Gojković je rekla da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a da sa Republikom Srpskom razvija čvrstu i blisku saradnju, kao i da je važno da i u buduće učinimo sve da učvršćujemo veze, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukture kako bi olakšali život građanima, što građani i prepoznaju.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je i da ovom posetom Srbija i Republika Srpska pokazuju da imaju odličnu saradnju u svim oblastima i naglasio da je za Republiku Srpsku izuzetno značajna politička podrška Srbije i u tom kontekstu posebno angažovanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u svim važnim trenucima za Republiku Srpsku.

Čubrilović je istakao da je za Republiku Srpsku izuzetno značajna pomoć Srbiji u izgradnji infrastrukture, posebno mostova, izgradnji i rekonstrukciji škola i vrtića, kao i saradnja u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i sporta, te da postoji zajednički interes za očuvanje jezika i pisma.

Gojković je Čubrilovića upoznala sa radom Komisije Narodne skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom, a dva predsednika razgovarala su o potrebi da se takva komisija formira u parlamentu Republike Srpske.

Gojković se sastala sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, sa kojima je razgovarala o unapređenju političke i ekonomske saradnje, a posebno o parlamentarnoj podršci postojećim oblicima saradnje na nivou izvršne vlasti.

Dodik je istakao da saradnja Srbije i Republike Srpske nije samo saradnja zagrljene braće, već se odvija i u oblasti izgradnje infrastrukture, a još jedan konkretan primer će biti i otvaranje bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu.

Gojković je i Dodika i Cvijanović upoznala sa radom Komisije Narodne skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine, a Dodik je ukazao da će Republika Srpska koristiti iskustva Srbije, kao i da će nastojati da se jedinstvenim naporom ispitaju sve posledice.

U okviru posete, zamenik generalnog sekretara Skupštine Srbije Branko Marinković i generalni sekretar Skupštine Republike Srpske Marko Aćić potpisali su Protokol o saradnji između stručnih službi Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, koji ima za cilj da se generalni sekretari i stručne službe u još većoj meri posvete jačanju saradnje.

U delegaciji su i predsednik Komisije Narodne skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom i Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije Darko Laketić i zamenik generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srbije Branko Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari