Gojković na Generalnoj konferenciji MAAE 1Foto: Narodna skupština Srbije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istakla je da će Republika Srbija nastaviti da pruža snažnu podršku globalnim naporima međunarodne zajednice.

Ovi napori usmereni su na jačanje efikasnih mehanizama u borbi protiv nedozvoljene trgovine nuklearnim materijalima i drugim izvorima zračenja.

Gojković kao šef delegacije Republike Srbije, učestvuje na godišnjem zasedanju 62. Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) u Beču.

Gojković je, obraćajući se Generalnoj konferenciji, naglasila da zaštita zdravlja, zaštita životne sredine i obezbeđivanje uslova da se nuklearna energija koristi isključivo u miroljubive svrhe i za postizanje globalnog mira, prosperiteta i za dobrobit budućih generacija, ostaju prioritetni ciljevi naše zemlje.

Gojković je istakla da je Srbija ostvarila napredak u ovoj oblasti i da je za godinu dana donela tri važna zakona, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola uz Sporazum o primeni garantija, uz Ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja, što je ubedljiv dokaz značaja koji naša zemlja pridaje snažnom suprotstavljanju nuklearnom terorizmu, naglašavanju značaja nuklearne bezbednosti i aktivnostima u pravcu podizanja svesti o značaju nuklearne bezbednosti.

Gojković je napomenula da je Srbija donela Zakon o potvrđivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti i Zakon o potvrđivanju Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja isluženim nuklearnim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom, i usvojila Plan za delovanje u slučaju akcidenta.

Predsednica Parlamenta je ukazala da je na taj način postavljen pravni osnov za unapređenje i proširenje učešća naše zemlje u implementaciji mera nuklearne sigurnosti na globalnom nivou.

Gojković je istakla da Srbija ostaje privržena jačanju svog nacionalnog pravnog i regulatornog okvira u oblasti radijacione i nuklearne sigurnosti i bezbednosti, u skladu sa međunarodnim standardima i pravom Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari