Gojković: Nema izbora u martu 1Maja Gojković Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas posle treće runde međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta da predstojeći izbori neće biti održani u martu, već u nekom kasnijem periodu, ali onom koji Ustav Srbije dozvoljava.

„Usaglasili smo se da izbori ne budu održani u martu nego da predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) kome je to ustavna nadležnost, odluči u okvirima koji su mu dati Ustavom i zakonom o krajnjem datumu u kom bi mogli da budu održani izbori, a kako bi omogućili implementaciju svih zaključaka koje smo dogovorili u ove tri runde dijaloga“, rekla je Gojković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Ona je kazala da jedan od zaključaka razgovora sa tročlanom delegacijom Evropskog parlamenta i uspostavljanje Nadzornog odbora Skupštine Srbije, koji će se kao predlog naći na narednoj sednici Skupštine, „što će biti prvi takav odbor u višestranačkoj Srbiji“.

Gojković je rekla da je postignut dogovor i o izboru pet novih članova REM-a po principu 3 plus 2.

Odgovarajući na pitanje novinara kada najkasnije izbori mogu biti održani Gojković je rekla da „mora da se izračuna koji je to datum a da izbori budu redovni“.

„Mislim da je dobro odlaganje koje će omogućiti građanima Srbije da se odluče između dve različite političke opcije. Mi nismo zabrinuti za ishod izbora bez obzira kada će biti održani. Zajednički cilj je punopravno članstvo u EU i želimo da ličimo na države koje su već deo EU i na izborne procese u tim državama“, kazala je Gojković.

Ona je rekla „da bi bilo bolje da oni koji su tražili dijalog i učestvuju u njemu“.

Posrednik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn je rekao da je značajan napredak to što će u REM-u od ukupno devet članova biti pet novih lica, kao i da „bojkot izbora nije pravo rešenje i da oni koji su se odlučili za bojkot treba o tome da razmisle ponovo“.

Na pitanje novinara da li bi izbori u Srbiji bili fer i pošteni ukoliko bi bili održani prvog narednog vikenda Flekenštajn je odgovorio da „izbori u tom slučaju ne bi bili fer i pošteni“, odnosno da trenutno ne postoje takvi uslovi, već da do njih treba doći implementacijom svega dogovorenog na današnjem sastanku.

Šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Tanja Fajon je rekla da je zadovoljna napretkom koji je danas postignut i da to otvara prostor da se nešto menja.

„Novi propisi za nacionalnu televiziju koji moraju biti sprovedeni pre početka izborne kampanje. To su uslovi za slobodu i kredibilnost medija“, rekla je Fajon.

Fajon je na pitanje novinara da prokomentariše blokadu zgrade RTS-a, koja se dešava u vreme održavanja razgovora o poboljšanju predizbornih uslova, rekla da „građani imaju pravo da izađu na mirne demonstracije i da je to temelj svake demokratije“, ali i da „mediji treba da rade profesionalno i da imaju uslove za profesionalni rad“.

„Bitno je da se ostvare uslovi za profesionalni rad novinara, a političari treba da podignu svoj glas protiv širenja mržnje putem medija i protiv lažnih vesti“, rekla je Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je rekao da za „ostvarivanje napretka u izbornom procesu ostaje pitanje implementacije onoga što je danas dogovoreno“.

„Pažljivo ćemo posmatrati i možemo ponovo doći u bilo koje doba naredne godine. Želimo da vidimo napredak u radu REM-a i drugih regulatornih tela, boljitak u radu medija, a da bi se to postiglo treba realizacija dogovorenog. Zato su definisane jasne vremenske odrednice za ostvarivanje preuzetih obaveza“, rekao je Bilčik i dodao da ima dovoljno vremena da se sve preuzete obaveze i sprovedu.

On je rekao da će se u narednom periodu sastati sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije kako bi videli na koji način oni mogu da podrže ostvarivanje obaveza za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, kao i da će biti formirana kratkotrajna Misija Evropskog parlamenta koja će ispratiti izborni proces naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari