Gojković: Očekujemo pozitivan izveštaj 1Foto: Fonet

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas, da Srbija očekuje pozitivan i objektivan izveštaj SE koje bi omogućio da Srbija do kraja godine pređe u iz monitoring u postmonitoring fazu.

Gojković je to izjavila nakon sastanka sa predsednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Pedrom Agramuntom. Gojković je novinarima u Skupštini Srbije rekla da se do kraja meseca očekuje dolazak izvestilaca SE, poslanika iz Finske i Azerbejdžana, koji će sastaviti izveštaj o ispunjavanju obaveza koje je Srbija preuzela članstvom u toj organizaciji.

Razgovarali smo o stavu PSSE i mogućnosti da delegacija sa Kosova i Metohije učestvuje u radu SE. Zahvalni smo na statusno neutralnom stavu i odluci da delegacija Prištine i dalje sa balkona, kao posmatrač, bude prisutna u PSSE, ali bez mogućnosti učešća u debati i usvajanju rezolucija, rekla
je Gojković.

Prema njenim rečima, posmatračka delegacija Prištine je proširena za još jednog člana i očekuje se da to bude neko iz zajednice nacionalnih manjina sa Kosova i Metohije.

Gojković je rekla da se parlament Srbije pridružuje kampanji PSSE „No hate, no fear“ usmerenoj ka borbi protiv terorizma.

Srbija je, dodala je ona, dobila pozitivnu ocenu za ponašanje pokazano u migrantskoj krizi, za humani pristup prema ljudima koji prolaze krz Srbiju i to što nije podlegla populizmu koji je prisutan u Evropi.

Agramunto je ocenio da Srbija igra aktivnu ulogu u SE i da se danas razgovaralo kako bi se dobra saradnja ojačala i produbila.

Savet Evrope, dodao je on, podržava Srbiju u primeni obaveza i sprovođenju reformi i uvek smo joj na raspolaganju.

Panevropski izazovi su bili tema naših razgovora, od borbe protiv terorizma, pitanja migrantske i izbegličke krize, različitih populističkih pokreta na levici i desnici u Evropi, rekao je Agramunte.

Agramunte je ocenio da su to sve ozbiljni izazovi koje nijedna zemlja sama ne može da reši, zbog čega je potrebna saradnja svih 47 članica SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari