Gojković: Prvi razgovori pod pokroviteljestvom EU 9. i 10. oktobra 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

“Dobrodošao je angažman predstavnika Evropskog parlamenta u cilju povratka međustranačkog dijaloga u Skupštinu Srbije i jačanja parlamentarne kulture među poslanicima i parlamentarnim strankama. Takav odgovor sam i prosledila u pismu predsedavajućem Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Dejvidu Mekalisteru…

…rekla je na konferenciji za novinare Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, dodajući da bi okvirno prva faza razgovora mogla da se održi 9 i 10 . oktobra, a teme bi trebalo da budu izborni uslovi za predstojeće parlamentarne izbore 2020. godine.

Ona je navela da bi dijalog trebalo da se održi pod njenim pokroviteljstvom, uz učešće nekih predstavnika Evropskog parlamenta, a da će biti pozvani da učestvuju i svi predstavnici parlamentarnih stranaka, a eventualno i eksperti, u kasnijoj fazi.

Gojkovićeva je izrazila nadu da će uskoro doći i do razgovora o modalitetima organizacije sastanka u parlamentu i o tome šta bi mogle da budu prve teme razgovora.

Upitana na koje tačno lidere političkih stranaka se misli, Gojković je kazala da očekuje da se u pripremi prve faze konkretizuje koji su to lideri političkih stranaka.

“Da li se misli na šefove poslaničkih grupa, na predsednike parlamentarnih stranaka koje su osvojile mandate nakon izbora, ili se misli ukupno na lidere parlamentarnih stranaka bez obzira na koji način su ostvarili taj status, videćemo nakon konkretizacije”, kazala je Gojkovićeva, dodajući da nema potrebe da se dele lideri “na ove ili one, jer je cilj ovog dijaloga da se zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi učestvuju na predstojećim izborima.
Upitana ko će predstavljati Srpsku naprednu stranku na tim razgovorima, obzirom da je lider te stranke ujedno i predsednik svih građana Srbije, Gojkovićeva je odgovorila da će o tome razgovarati unutar SNS.

“Videćemo koji nivo predstavnika će odrediti druge stranke, pa ćemo izabrati poredstavnike u skladu sa tim. Jedno je sigurno, ja sigurno neću zastupati SNS, jer ću imati ulogu moderatora i pokrovitelja razgovora” , rekla je Gojkovićeva, dodajući da je važno da se dijalog vrati u parlament , tamo gde mu je i mesto.

„Svi smo svesni rokova pred nama i fokusiraćemo se, u prvoj fazi, na razgovore o temama koje su već opšte poznate svim političkim činiocima i javnosti, a to su izborni uslovi za izbore koji predstoje u martu 2020. godine. To se odnosi na medije, na spisak glasača, finansiranje kampanje i slične teme“, rekla je predsednica parlamenta.

Na pitanje da li je angažman EP zakasnio jer su neke opozicione stranke već donele odluku da će bojkovati izbore u martu naredne godine, Gojkovićeva je ocenila da je to njihov način razmišljanja koji poštuje, te da je na njima da donesu konačnu odluku.

“Sve što je predloženo od EP otvara mogućnost da unapredimo sve ono što neko smatra da do danas nije dovoljno unapređeno. Mislim da je preuranjena ta njihova odluka o bojkotu i da je reč o izgovorima da se ne učestvuje na izborima kako se ne bi pokazala politička snaga”, rekla je predsednica Skupštine, dodajući da je svim političkim strankama mesto u parlamentu u okviru dijaloga, kao i svim strankama koje imaju podršku građana Srbije.

U razgovorima u parlamentu pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta učestvovaće i predstavnici Socijalističke partije Srbije, kaže za Danas Đorđe Milićević , šef poslaničke grupe SPS i dodaje da je njegova stranka uvek bila za dijalog”.

Konačno dolazimo do toga da dijalog vratimo u parlament i da u njemu razgovaramo o svemu onome što su i bile teme okruglih stolova vlasti i opozicije.

U parlamentu je zakonodavana vlast i tu se donose zakonodavni okviri “, napominje Milićević.

I Pokret socijalista podržava dijalog u parlamentu, ali kako kaže Đorđe Komlenski, šef poslaničke grupe ove stranke, dobvra volja Dejvida Mekalistera neće uroditi plodom, zato što oni koji bojkotuju razgovore na FPN, bojkotuju i rad Skupštine.

Oni ne očekuju bolje izborne uslove, već traže način da dođu na vlast bez izbora i protiv volje građana. Podsećam ih da se peti oktobar nikada više neće ponoviti”, ističe Komplenski.

I Stranka moderne Srbije „snažno pozdravlja spremnost Evropske unije da posreduje u demokratizaciji Srbije.

„Od svih aktera političkog života u Srbiji građani s pravom očekuju razum i maksimalan napor i ustupke kako bi naredne godine imali izborne uslove prihvatljive svakom odgovornom učesniku“, navode u SMS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari