Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Povod za žestoku polemiku Marinike Tepić i predsednice parlamenta bio je predlog poslanice Nove  da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o zabrani manifestacije neonacističkih ili fašističkih  organizacija  i udruženja  i zabrani upotrebe neonacistićčkih ili fašističkih simbola i obeležja .

Obrazlažući taj predlog  Tepićeva je rekla da je pre desetak dana u ovom visokom domu ( parlamentu Srbije) šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović uveo novu kategoriju, pa možda čak i „novu rasu“ – decu narodnih poslanika i decu novinara, pokazujući njihove fotografije .

 “ Ono što me dodatno brine jeste vaš postupak predsednice Narodne skupštine , što je takođe jedna vrsta fašizacije “, rekla je tepićeva, ali nije uspela da završi rečenicu jer joj je Maja Gojhković isključila mikrofon, navodeći da ne dozvoljava ovakve uvrede u ime čitavog parlamenta .

„Pod punom odgovornošću ne dozvoljavam da nastavite. Smenite me, spalite me, nabijte me na kolac, to ste predlagali svi zajedno preko društvenih mreža, ali dozvoliti da se govori o fašizmu u parlamentu Srbije – ne dozvoljavam. Ovo za svaku osudu i javnosti i parlamenta. Molila bih sve poslanike, sve šefove poslaničkih grupa da reaguju na ovakav neprimereni rečnik „, rekla je Gojkovićeva, dodajući da je osoba koja se „ne kopča na leđa“: 

„Vrlo dobro znam o čemu se radi, slušala sam i neistine koje ste iznosili ispred (u holu). To je vaše pravo, ali ovde ne možete. Ako ja nisam u pravu , tu sam za sve kritike, za smenu, za sve, ali stvarno postoji neki limit preko koga čovek, a ne predsednik parlamenta ne može da ide, ja imam crvenu liniju, ne dozvoljavam takvo ponašanje. Smenite me, Bože moj ostaću u istoriji zapamćena da nisam dozvoljavala da se govori o pojavama fašizma u parlamentu“, zaključila je predsednica parlamenta.

Predlog Tepićeve podržalo je trinaest poslanika, a Vladimir Đukanović potom je na konferenciji za novinare u skupštinskom holu naveo da su zahtevi Tepićeve maliciozni, jer ona šeta sa ljudima  koji nose fašističke simbole na majicama, a u parelamnetu traži zabranu fašističkih simbola. 

Gojković: Građani i dalje mogu da uđu u parlament, ako se prijave

Poslanici opozicije saopštili su danas novinarima da je nakon poziva Zorana Živkovića ,upućenom studentima koji protestuju da prate rad parlamenta sa galerije, uvedena zabrana ulaska gostiju u Skupštinu .

Tu informaciju demantovala je predsednica parlamenta Maja Gojković navodeći da građani i u parlament Srbije mogu da uđu pod uslovom da se prijave da žele da prate rad parlamenta. Ona je poručila opoziciji da “ne pravi šou na početku rada parlamentra i to u trenutku kada svi pokušavaju da se posvete radu . “Ne mogu da dozvolim da budem saučesnik u obesmišljavanju rada parlamenta” ,rekla je Gojkovićeva iskoristivši priliku da čestita Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije , što su poslanici vlasti propratili burnim aplauzom , dok je Balša Božović poslanik DS dobacio- “Da ima nešto čestito u tom izboru i opozicija bi mu čestitala”.

“Poslanicima je od jutros zabranjeno uvođenje gostiju u Skupštinu Srbije. Uveren sam da je to posledica mog poziva učesnicima protesta, ali i svim građanima, da dođu u parlament kada imaju neki problem i budu moji gosti ili gosti drugih poslanika. Moj poziv učesnicima protesta da učestvuju u radu parlamenta sa balkona je neko odbio, ne znam ko, pošto nemaju organizatora, ali jedan veći broj je prihvatio, rekao je Živković, lider i poslanik Nove stranke i Živković i pozvao rukovodstvo parlamenta da se odrekne „zatvorskih manira“, jer Narodna skupština nije kazamat.On je pojasnio i da su mu pripadnici obezbeđenja potvrdili da je zabranjen ulaz građanima u parlament, ali da ne znaju razlog.

Lider Nove stranke upozorio je i na povećan broj policijskih vozila iza zgrade parlamenta ,koji sprečavaju i ulaz vozila koja nemaju odobrenje.”Pojačano je prisustvo službenika policije u civilu. Nisu oni krivi, neko je njima to naredio“, rekao je Živković ,a njegova nova koleginica Marinika Tepić pojasnila je da su dobili potvrdu više od 30 ljudi koji žele da prisustvuju zasedanju skupštine i prate plenum sa balkona.

“Paralelno se veliki broj građana ineteresovao za sednicu koju je predsednik parlamenta Maja Gojković najavila kao posebnu, sa njenim razrešenjem na dnevnom redu. Pozivamo ih, ako žele, da prate tu raspravu, osim ako tog dana ne bude suspendovan rad parlamenta, objasnila je Tepićeva.
I šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović potvrdio je danas da je gostima zabranjeno da ulaze u Skupštini Srbije bez odobrenja predsednice parlamenta Maje Gojković. On je objasnio da još nisu dobili zvanično obrazloženje te odluke i pitao da li je ovo „Dom narodne skupštine i svih narodnih poslanika ili kuća Maje Gojković“.

„Juče i danas na usmeni lični naredbodavni čin Maje Gojković je zabranjen ulaz u Skupštinu svima koji valjda ne smeju da udju dok im ona ne odobri. Na taj način i naši stručni saradnici i gradjani koje treba da primamo u Domu Narodne skupštine su onemogućeni da nas posete i pomognu u radu“, rekao je Obradović, dodajući da Maja Gojković u svojoj privatnoj kući može da ograničava posete, ali da u Domu Narodne skupštine ona nema pravo da ograničava posete onoga ko je došao u njihov poslanički klub.

„Time se onemogućava osnovna misija poslanika a to je da primaju građane i da mogu da saslušaju njihove probleme. Time se onemogućava i dolazak naših stručnih saradnika koji pomažu u radu našeg poslaničkog kluba“, istakao je Obradović , te svoje tvrdnje potkrepljujući i konkretnim činjenicama koje govore da je saradnicima Dveri saopštreno da važe nova pravila.

“ Kad su viši savetnik i referent PG Dveri došli na posao, saopšteno im je na ulazu da danas neće biti moguće da u klub dođu saradnici ili stranke,jer je od predsednice stiglo naređenje da mogu da uđu samo narodni poslanici i zaposleni u skupštinskim službama. U klub nije stiglo nikakvo obaveštenje da su restriktivne mere ulaska u zgradu na snazi” , navodi Obradović.
Međutim , poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, tvrdi da “ opozicija ponovo laže “ i da nikakvih promena u pravilima o uvođenju gostiju poslanika nije bilo . “I dalje važe ista pravila da gosti dolaze na poziv pooslanika , a uz odobrenje skupštinskog sekretarijata . To je sve . Tako je bilo ranije , a tako je sada “ , kaže Đukanović .

Mandati novim poslanicima iz SNS, DS i SRS

Poslanike Marka Blegojevića iz SNS, Bojana Pajtića iz DS i Marka Milenkovića iz SRS koji su podneli ostavke na poslaničke mandate u parlamentu će zameniti novi poslanici. Skupštinski Admninistrativni odbor predložio je da Blagojevića zameni Vera Jovanović (SNS), Pajtića Dušan Milisavljević (DS), a Milenkovića Filip Stojanović (SRS). Poslanica sa liste SNS Jelisaveta Veljković doći će na mesto Konstantina Arsenovića koji je preminuo.