Gojković: Srbija opredeljena za saradnju sa zemljama evroazijskog regiona 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Obraćajući se predsednicima i potpredsednicima parlamenata iz 58 zemalja ona je istakla da je na parlamentarcima da brane i neguju kulturu dijaloga, atmosferu poverenja i praksu partnerstva.

Gojković je ukazala da je Srbija često bila žrtva suprotnosti principa dijaloga, odnosno politike sile i nepoštovanja međunarodnog prava, a primer za to je jednostrano proglašena nezavisnost dela teritorije Srbije.

Predsednica Skupštine je istakla da Srbija istrajava na ponovnom uspostavljanju dijaloga u cilju održivog, kompromisnog i pravednog rešenja, bez obzira na opstrukcije i nespremnosti Prištine, da se posveti traženju kompromisnog rešenja.

Gojković je rekla da Srbija nastavlja da radi na uspostavljanju saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom, sa kojom očekuje potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini 25. oktobra ove godine.

Predsednica Skupštine Srbije podsetila je da će Beograd biti domaćin 141. zasedanja Interparlamentarne unije, od 13. do 17. oktobra, jednog od najznačajnijih parlamentarnih događaja na globalnom nivou ove godine i pozvala predsednike parlamenata zemalja evroazijskog regiona da učestvuju na ovom skupu.

Povezani tekstovi