Foto: Press služba Narodne skupštine

Kako se navodi u saopštenju, Gojković je ukazala da Srbija doživljava pravi turistički bum poslednjih nekoliko godina i da zauzima drugo mesto u Evropi po stopi rasta broja turista, kao i da turizam postaje sve važnija privredna grana sa velikim uticajem na ekonomiju čitave zemlje, kako zbog rasta domaćeg turizma, tako i zbog sve većeg dolaska stranih turista.

Naše tržište se ubrzano otvara prema drugim turističkim tržištima, prvenstveno prema zemljama Evropske unije, ali i tržištima izvan EU, kao što su Turska, Ruska Federacija, NR Kina, SAD, Indija, Južna Koreja, Iran i Japan“, naglasila je Gojković i dodala da su na poslednjoj sednici Skupštine Srbije doneti novi zakoni o turizmu i o ugostiteljstvu, koji će dodatno unaprediti kapacitete u ovoj oblasti.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da se svaka zemlja članica Jadransko-jonske inicijative odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom i turističkom ponudom, ali da se turisti, kako sa našeg kontinenta, tako i sa dalekih destinacija mogu najbolje privući regionalnim udruživanjem i unapređenjem saradnje u regionu, umesto pojedinačnim nastupima.

Gojković je ukazala da je zato važno povezivanje sa zemljama u okviru Jadransko-jonske inicijative i kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda regiona, kao i promovisanje kulturnog turizma.

Posebno je važno da zajedno sagledamo i iskoristimo potencijale kulturne i arheološke baštine, a potrebno je i da se fokusiramo na razvoj turizma na rekama i seoskog turizma, koji privlači sve više turista. Regionalna saradnja u ovim oblastima otvara nam prohodniji put i ka korišćenju sredstava iz fondova EU, kao i uspešnije promovisanje na međunarodnim turističkim sajmovima i tržištima“, rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da su turizam i kultura veoma isprepleteni i da je dobar primer povezanosti kulturnog nasleđa i turizma, kao i regionalne saradnje postojeće kulturne rute kao što su Put rimskih imperatora i Dunavski put vina.

Predsednica Skupštine je navela da je važno da se podstakne na dalje intenziviranje saradnje u oblasti savremenog stvaralaštva, kreativnih industrija, filmske industrije i podsetila na primer svetski poznatog glumca Džoni Depa, koji je posle Srbije snimao i u Crnoj Gori.

Gojković je napomenula da bi trebalo da se razmotri i mogućnosti donošenja dodatnih olakšica za mobilnost i rad filmskih poslenika u regionu Jadransko-jonske inicijative i dodala da digitalne i kreativne industrije pružaju izuzetne mogućnosti za ekonomski razvoj, zapošljavanje i povezuju naš region sa celim svetom.

Gojković je navela da će nacionalni fokus tokom predstojećeg predsedavanja Republike Srbije od 1. juna Jadransko-jonskom inicijativom upravo biti usmeren na turizam i kulturu kao grane koje posebno mogu da utiču na veću povezanost regiona i saradnju za dobrobit svih naših građana.

 

Povezani tekstovi