Gojković u poseti bugarskom Sobranju: Raditi na dobrim odnosima 1Foto: Narodna skupština

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković razgovarala je danas, na početku zvanične posete Bugarskoj, sa predsednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske Cvetom Karajančev.

Gojković i Karajančev su naglasile da parlamentarci, koji predstavljaju građane Srbije i Bugarske, razvijaju dobre odnose imajući u vidu da se bliskost dva naroda ne zasniva samo na geografskom susedstvu i viševekovnoj povezanoj istoriji, već i na sličnosti jezika, kulture, zajedničke vere i tradicija, navodi se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

Gojković i Karajančev su se saglasile o značaju jačanja saradnje na nivou radnih tela parlamenata, kao što su odbori za spoljne poslove i evropske integracije, saobraćaj, infrastrukturu i turizam i naglasile da bi parlamenti Srbije i Bugarske bi mogli doprineti na tim poljima.

Gojković je ukazala da je za Srbiju važna i saradnja i razmena iskustva u vezi sa procesom evropskih integracija, posebno u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU.

Ona je zahvalila na podršci Bugarske evrointegracijama Srbije, podsećajući da su tokom bugarskog predsedavanja otvorena dva poglavlja, i ukazala da je važno da se dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja ubrza u narednom periodu, i da očekuje podršku „trojke“ – Bugarske, Austrije i Rumunije.

Karajančev je istakla da je Bugarska spremna da pomogne u svemu što je potrebno na putu Srbije ka EU, ukazujući da pristupanje zahteva reforme, kao i da je to težak proces, a da poslanici Sobranja mogu preneti iskustva u različitim oblicima.

Predsednice dva parlamenta su razgovarale i o položaju bugarske nacionalne manjine, a Karajančeva je zahvalila na pomacima koji su učinjeni po pitanju položaja bugarske nacionalne manjine i istakla značaj što se pitanja obrazovanja, kao i medija na maternjem jeziku rešavaju u korist te nacionalne manjine.

Gojković je naglasila da postoji čvrsta volja rukovodstva Srbije da se radi na unapređenju položaja bugarske nacionalne manjine, što je i pokazano na primeru izdavanja udžbenika na bugarskom jeziku.

Gojković je pozvala predsednicu Narodnog sobranja da dođe u posetu Srbiji sledeće godine kada se navršava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa i da zajedno obeleže taj važan datum.

Gojković je sa predsednicom Sobranja položila i venac na Spomenik neznanom junaku u Sofiji.

U Delegaciji Narodne skupštine su i članovi Odbora za spoljne poslove i evropske integracije Maja Pužić i Žarko Mićin, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Bugarskom Novica Tončev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari