Gojković zahvalila Kini na podršci po pitanju Kosova 1Foto: Narodna Skupština

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Cao Đianmingom, koji boravi u Srbiji u okviru održavanja Prvog sastanka Komisije za saradnju dva parlamenta.

Kako je saopšteno, Gojković je naglasila da odnose Srbije i Kine karakteriše uzajamno poverenje i međusobna podrška po svim važnim pitanjima, kao i da je Srbija ponosna na izvanredne političke odnose koji su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i koji su dostigli najvišu tačku razvoja u svojoj istoriji.

Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa Cao Đianming izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da poseti prijateljsku zemlju kao što je Srbija i istakao da između dve zemlje postoji dugo tradicionalno prijateljstvo, kao i da je poslednjih godina, uz lične napore dve strane, razvoj naših odnosa ušao u brzu traku, te da su sve vidljiviji rezultati tih susreta. On je istakao da predsednik NR Kine Si Đinping, koji je 2016. godine bio u istorijskoj poseti Srbiji, kada su naši odnosi i podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Srbijom i ima velika očekivanja.

Đianming je ukazao da predsednik NR Kine poklanja veliku pažnju saradnji u okviru formata „16 plus 1“, kao i inicijative „Pojas i put“, kao i da je više puta ukazao da se Kina zalaže za odnose mira i prijateljskog razvoja i međunarodne odnose novog tipa, koje karakteriše međusobno poštovanje i uzajamna dobit.

Gojković je zahvalila na kontinuiranoj i principijelnoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i istakla da Srbija ceni iskreno prijateljstvo Kine i podršku u međunarodnim forumima koja nije izostala onda kada nam je bila najpotrebnija, kao i da se ovim potvrdila politika Kine kao graditelja i čuvara međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava.

Predsednica Parlamenta je naglasila da Srbija dosledno podržava politiku „jedne Kine“, te da je nastavak i produbljivanje saradnje na svim poljima, jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.

Đianming je zahvalio na tome što Srbija uvek stavlja razvoj odnosa sa Kinom kao prioritet svoje diplomatije i što se dosledno drži principa „jedne Kine“, kao i što je uvek pružala i pruža doslednu podršku pitanjima od velike važnosti za Kinu.
Potpredsednik Svekineskog narodnog kongresa je naglasio da će kineska strana i dalje nedvosmisleno podržavati napore Srbije na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Gojković i Đianming su se saglasili da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje i da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja veoma dobra, što su potvrdile i uzajamne posete predsednika parlamenata dve zemlje u jednoj godini.

Gojković je istakla da održavanje prvog zasedanja Komisije, koje je formirana prilikom njene posete Pekingu u decembru 2017. godine, svedoči o značaju koji NR Kina pridaje saradnji sa Srbijom i izuzetno dobrim odnosima dve države, koji su dostigli stepen „čeličnog prijateljstva“.

Predsednica Parlamenta je ukazala da je uspostavljanjem Komisije, kao najvišeg oblika saradnje koji poznaje Skupštine Srbije u saradnji sa drugim parlamentima, stvoren odličan okvir za unapređenje svestrane saradnje između radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojković je ovom prilikom čestitala na izboru Si Đinpinga za predsednika Kine i istakla njegovu ulogu za razvoj Kine, socijalizma sa kineskim karakteristikama i reformskog kursa, koji se ogledaju i kroz brojne inicijative koje je lično pokrenuo, naglašavajući da se Srbija iskreno raduje svim uspesima NR Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari