Goran Rakić i prošlog oktobra najavio izlazak Srpske liste iz kosovskih institucija 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Predsednik Srpsle liste Goran Rakić do sada je najmanje tri puta najavljivao izlazak Srpske liste iz kosovskih institucija ukoliko ne bude formirana ZSO.

Poslednji put on je to učinio u subotu.

Naime, Rakić je saopštio da će Srpka lista učestvovati na kosovskim izborima, koji se održavaju danas, i tim povodom najavio da će predstavnici SL napustiti sve institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, ukoliko narednog meseca ne bude započeto, a do nove godine i zaokruženo formiranje Zajednice srpskih opština.

Istu rečenicu o izlasku SL iz kosovskih institucija Rakić je izrekao i u oktobru prošle godine.

Iako je Rakić u septembru 2017. rekao da će nakon njihovog ulaska u Vladu Kosova „veoma brzo biti formirana Zajednica srpskih opština“, već u martu naredne godine promenio je mišljenje.

Pa je u martu 2018. najavio da SL izlazi iz kosovske vlade, kao i da će deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština.

Dan pre te odluke kosovska policija je privela tadašnjeg direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, zbog nelegalnog ulaska na KiM.

Ministri SL „u ostavci“ nastavili su, međutim, da učestvuju u radu kosovskih institucija, a poslanici su ostali u parlamentu, ali su se nazivali opozicijom.

Ono što jesu uradili pripadnici SL su ostavke koju su četiri gradonačlenika opština na severu Kosova iz SL u novembru 2018. podneli na svoja mesta, zbog uvođenja taksi od 100 koju je Vlada Kosova uvela na robu iz Srbije i BiH i tim povodom izjavili da kosovska lokalna samouprava na severu Kosova više ne postoji.

Setimo se i da je oko 150 Srba iz kosovskih institucija, u februaru 2019. tražilo dozvolu od predsedika Srbije Aleksandra Vučića da izađe iz njih.

On im je tada rekao da sačekaju 45 dana.

Prema Ustavu Kosova bar jedan član kosovske vlade mora biti i iz spske zajednice.

Srpska lista se nalazila i u paradokasalnim situacijama, da na primer ne podržava vladu Kosova ali učestvuje u radu ostalih institucija.

Uzimajući sve ovo u obzir, postavlja se pitanje treba li sada verovati najavama iz Srpske liste.

Marko Jakšić, pravnik i nekadašnji odbornik u Skupštini severne Mitrovice, sa liste „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović, za Danas kaže su predstavnici SL u prethofnih nekoliko godina, na brzinu prebrojano, najmanje 4-5 puta pretili izlaskom iz institucija.

Goran Rakić i prošlog oktobra najavio izlazak Srpske liste iz kosovskih institucija 2– Najčešće je to bilo zbog formiranja ZSO, čak su kao i sad davali rokove a onda po njihovom isteku ćutali i pravili se ludi. Uglavnom su se to poklapalo sa nekim izbornim ciklusima, kao što je slučaj i sa jučerašnjom odlukom. Osim što su takvim neozbiljnim najavama i nedoslednim ponašanjima sebe načinili običnim lakrdijašima i dežurnim pajacima, doveli su do toga da jedino ozbiljno sredstvo, možda čak i poslednje, koje kosovski Srbi imaju obezvrede do potpunosti, zbog čega ih međunarodna zajednica neće ozbiljno i relevantno tretirati kao ni probleme sa kojima se na Kosovu susreću – navodi on.

Kako dodaje, od ZSO do kraja godine neće biti ništa, kao što neće biti ništa od realizacije poslednje najave Srpske liste, odnosno napuštanja kosovskih institucija.

– Previše su privlačne benificije i finansije koje donosi učestvovanje u njihovom radu da bi ih se perjanice Srpske liste odrekle – zaključuje Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari