Gorani: Nužni su teški kompromisi 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Teški kompromisi u cilju postizanja normalizacije odnosa Prištine i Beograda, koje je predsednik SAD Džo Bajden spomenuo u pismu kosovskoj predsednici Vjosi Osmani, mogu biti neko novo, srednje rešenje kojim bi se napravio pomak u dijalogu, ocenio je za Kosovo onlajn politički analitičar Dukađin Gorani.

On je istakao da pravo značenje toga zna američka administracija, ali smatra da se radi o nekom srednjem rešenju ili pronalaženju rešenja koji ne bi usrećilo ni jednu ni drugu stranu, ali bi značilo pomak, jer se politika bavi kompromisom i jedini način da se dođe do rešenja je iznalaženje tog srednjeg puta.

Kako će se to oblikovati i u šta će se pretvoriti videćemo tokom pregovora, koji po mom mišljenju moraju veoma brzo da se nastave. Barem se čini da će do nastavka doći ranije nego što se očekuje, kaže Gorani.

On ocenjuje da su izjave, poput ove američkog predsednika, nejasne i dodaje da kosovske vlasti u takvim slučajevima treba da zatraže dodatno objašnjenje šta tačno znače “teški kompromisi”.

„Da sam ja na njihovom mestu zatražio bih od američke administracije da pojasni o čemu se radi u tom kompromisu, to bi bio mnogo efikasnije nego da raspravljamo o principijelnostima i o nečemu što ne vodi nikuda, jer maksimilističke pozicije, to se vidi i u pismu Bajdena, neće biti put, niti će biti prihvatljive za proces, i to važi za obe strane”, smatra Gorani.

On napominje da se bez kompromisnog rešenja ne može postići sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i ističe da je, osim nastavka dijaloga, neophodno da dve strane promene pristup u pregovorima, odnosno da izraze veću spremnost za prihvatanje kompromisa.

“Ako se Zajednica srpskih opština vidi kao mogući kompromis, kao to srednje rešenje koje će voditi ka međusobnom priznavanju i ostalim važnim političkim stavovima i odlukama, onda ona mora da se uzme u obzir, ali to će biti deo pregovaračkog procesa”, kaže Gorani i dodaje da mnoga pitanja između Kosova i Srbije nisu razjašnjena i da upravo zbog toga ni formiranje Zajednice srpskih opština nije precizno definisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari