Gordana Čomić ulazi u Vladu? 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Pored Ane Brnabić, dosadašnje premijerke i mandatarke za sastav nove vlade, kandidatkinje za ministarke su pojedine predstavnice SNS, ali i Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika, kojoj bi mogao da pripadne resor kulture, kažu nezvanično za Danas sagovornici s političke scene Srbije.

Kako ističu, i u narednoj vladi trebalo bi da ostanu Zorana Mihajlović, koja je vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, dok postoji mogućnost da Nelu Kuburović u Ministarstvu pravosuđa „nasledi“ Jelena Žarić Kovačević, advokatica i poslanica SNS iz Niša.

Moguće je, takođe, da će dosadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković biti ministarka kulture i informisanja, i tako zameniti Vladana Vukosavljevića, ukazuju Danasovi izvori.

Planira se i da „žene vode dva nova ministarstva“. Podsetimo, Vučić je preksinoć izjavio da je „insistirao da mandatarka razmisli o dva nova ministarstva – Ministarstvu za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, i Ministarstvu za brigu o porodici, deci i demografiji“.

On je ocenio da se „radi o ministarstvima od ključnog značaja za Srbiju“. Naši sagovornici kažu da „odrednicom o društvenom dijalogu Aleksandar Vučić šalje poruku opoziciji da SNS pristaje na dalje razgovore o unapređenju izbornih uslova, pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta“.

Spekuliše se da je „na listi“ kandidatkinja za ministarke Sandra Božić, dosadašnja poslanica SNS iz Pančeva, koju je šira javnost upoznala kada se u maju pridružila svom stranačkom kolegi Aleksandru Martinoviću u „štrajku glađu“ na stepenicama Narodne skupštine. Štrajk je prekinula nakon javnog poziva Aleksandra Vučića da to učini.

Postoje tvrdnje da će Božić zameniti socijalistu Branka Ružića na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Velike šanse da postane ministarka za ekologiju daju se i predsednici beogradske opštine Savski venac Ireni Vujović, kao i potpredsednici SNS Mariji Obradović da dobije neko istaknuto mesto, čak i da postane ministarka odbrane.

Pojedini izvori ističu da će Gordana Čomić, bivša poslanica DS, koja je uoči izbora predložila zakon o zastupljenosti žena na izbornim listama, dobiti ministarsko mesto.

Ministar bi trebalo da postane i Marko Čadež, predsednik Privredne komore, koji je bio u delegaciji za potpisivanje Vašingtonskog sporazuma.

Navodno, Jelena Trivan je ipak odbila da bude ministarka, jer ne želi u izvršnu vlast, u koju navodno pokušava da uđe doskorašnja poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković.

Vulin i Đorđević ne ostaju u Vladi

Navodno, dosadašnji direktor BIA Bratislav Gašić preuzima Ministarstvo unutrašnjih poslova. Na čelo BIA dolazi Aleksandar Vulin, ministar odbrane, a umesto njega će ministar biti Nebojša Stefanović. Jukom je ocenio da su nedavne Vulinove izjave o Albancima govor mržnje, a Vulinov Pokret socijalista odgovorio je na to saopštenje u uvredljivom tonu. Svi izvori se slažu da ministar za rad Zoran Đorđević ne ostaje na tom mestu, a pojedini navode da će postati sekretar vlade umesto Novaka Nedića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari