Gostovanje na RTS test izdržljivosti i vlasti i Obradovića  1Foto: BETAFOTO/ MILAN OBRADOVIC

Iako to možda tako ne izgleda, štrajk glađu lidera Dveri Boška Obradovića i te kako žulja vlast i ima efekta bez obzira što nijedan Obradovićev zahtev još nije ispunjen.

Sada smo u fazi koja može da traje dok Obradović može da izdrži ili dok se ne desi nešto što će promeniti situaciju, smatraju sagovornici Danasa koje smo pitali koliko je realan Obradovićev stav da vlast još dugo neće moći da ignoriše njegov i štrajk glađu njegovog kolege poslanika Ivana Kostića.

Obradović je to rekao u subotu kada je zatražio gostovanje na RTS. Prema njegovim rečima, ispunjenje tog zahteva bilo bi osnov da razmisli o prekidu štrajka.

Od tada se u javnom servisu nisu izjašnjavali, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče poručio da sa Obradovićem, koji deset dana štrajkuje glađu, neće razgovarati o pomeranju datuma izbora.

„Ne dolazi u obzir da razgovaramo o tome da se krši Ustav i ide na izbore kad se nekome prohte“, rekao je Vučić. On je dodao da ne zna o čemu bi oni razgovarali, pogotovo što je Obradović govorio da sa njim nikada ne bi pričao. Vučić nije želeo da komentariše štrajk glađu.

Da nekog pomaka ima, bar oko zahteva  RTS-u, ukazuje politički analitičar Cvijetin Milivojević, koji nam kaže da je u nedelju uveče gledao Dnevnik 2 u kojem je pri kraju bila proširena vest o zahtevima štrajkača i protestanata koji su podržali štrajkače i došetali do zgrade javnog servisa, kao i informacija da je stigao zahtev za gostovanjem.

– Poznajući kao funkcioniše taj monstrum organizam, odnosno način menadžerisanja te javne kuće koja postoji 30 godina, mogu da kažem da svaka informacija koja se pojavi u tom Dnevniku ima svoje zato i zašto. Pretpostavljam da je to urađeno na mig nekog bitnog sa Andrićevog venca – navodi on. Ali nije siguran da je to znak da će se udovoljiti zahtevu o gostovanju.

Milivojević se ne slaže sa Obradovićem da ne bi trebalo prihvatiti milosrđe predsednika.

– Sve što Vučić da kao ustupak bojkot opoziciji će biti neka vrsta milosrđa, ali zašto je odbiti. Slažem se da štrajk možda nije najidealniji način protesta, ali ima efekta. jer su građani primetili da postoji bojkot kapanja koja je do sada bila kilava i bedna. To je prvi konkretan potez koji nije ostavio vlast ravnodušnom jer da jeste ne bi bilo kontramitinga. Da li će na kraju Vučić izaći u susret nekom od ovih zahteva, da li gostovanjem na RTS-u ili pomeranjem izbora, ostaje da se vidi – navodi on.

Prema njegovim rečima, sve što bude Vučićev ustupak značiće da je štrajk imao rezultat jer je to jedino što ih je zabolelo. Kao ilustraciju Vučićeve nervoze Milivojević navodi njegov govor u kojem je optužio svoju zemlju da u njoj stanuje fašizam, pritom zaboravljajući da fašizam ne može da bude u opoziciji.

Docent Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević smatra da vlast  lidera Dveri može da ignoriše koliko god hoće.

– Reakcija sa Aleksandrom Martinovićem je ispunila funkciju da se napravi komunikacijski šum i da se Obradovićeva priča pomeri u drugi plan. I sad smo ušli u drugu fazu koja može da traje dok Obradović može da izdrži ili dok se ne desi nešto što će promeniti situaciju. Na primer RTS može da proceni da im je dovoljno jeftino da ga puste da kaže šta ima i da to bude predstavljeno kao Obradovićeva pobeda –  kaže Spasojević za naš list.

On ocenjuje kao zanimljivu tezu predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića, iznetu u Utisku nedelje, da ukoliko se proceni da se zaoštrava situacija sa koronom, može da se iskoristi zdravstveni izgovor za odlaganje izbora koje bi onda dalo obema stranama šansu da to proglase za svoju pobedu. Prema njegovim rečima, Vučić uvek voli da ima sve opcije otvorene i ako se proceni da su mnogo jači od svih i da mogu da istrpe i pomeranje izbora.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost i da se izbori pomere iza vanrednog stanja ako bude takva atmosfera jer se već govori o poljskom scenariju u kojem se izbori nisu održali ali nisu ni odloženi.

Vučić o odlaganju izbora zbog virusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je juče da Srbija sa izborima već kasni i da ne razume kako neko misli da se uvođenjem vanrednog stanja ili neustavnim ponašanjem oni dalje odlože.

Na pitanje novinara da li bi pogoršanje epidemiološke situacije bilo prepreka održavanju izbora, rekao je da je zdravlje građana najpreče, ali da nema osnova da se očekuje takav razvoj događaja sa korona virusom. „Ako dođe do drastičnog povećanja broja obolelih od korona virusa, sigurno je da izbori neće biti prioritet, već zdravlje građana“, rekao je Vučić. On je dodao da odlaganja izbora neće biti ako epidemija bude kontrolisana. „Oni koji su lupali u šerpe i tražili da prekinemo sa svim merama u vreme epidemije, tvrdili da mi politički zloupotrebljavamo lekare, sad su se uhvatili za slamku spasa – da će korona da ugrozi održavanje izbora“, rekao je Vučić. On je procenio da odlaganje izbora ne bi nešto ozbiljnije promenilo za one koji to traže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari