Javnost još ne zna koliko političke partije troše, jer su do juče svoje finansijske izveštaje objavile samo Demokratska stranka i G17 plus. Jedino što je poznato jeste iznos koji partije dobijaju iz budžeta, jer je nemoguće utvrditi tačan prihod od godišnjih članarina budući da u većini stranaka „cena“ članske karte varira.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID-a, kaže za Danas da je u proseku „realna cena“ ozbiljne parlamentarne stranke oko 10 miliona evra godišnje. Kako ističe, postoji velika razlika između onog što stranke prijave i onog što je njihov stvarni trošak.

– Dobar deo troškova stranke sakriju tako da se to vidi kroz izveštaj, a dobar deo troškova prebacuju na državu. Iako su dužne da sve prijave, to ne čine. Drugi deo ostvaruju na uštrb privatnih lica koja im plaćaju automobile, ručkove, slave, verovatno očekujući neku protivuslugu – kaže Vuković.

Demokrate godišnje od članarina uberu 49,8 miliona dinara, a iz budžeta prihoduju 126 miliona. Inače, ova stranka ima 164.881 člana, a prosečna članarina je 200 dinara.

Koalicioni partner Ds-a – G17 plus, kako se navodi u skraćenom izveštaju je tokom prošle godine, na osnovu priloga fizičkih i pravnih lica, većih od 6.000 dinara, prikupio 2,7 miliona dinara, a na osnovu uplaćenih članarina – 9,4 miliona dinara. Ova partija ima 76.326 članova, koji nisu obavezni da plaćaju članarinu, koja iznosi 600 dinara. Država stranci ministra ekonomije daje 50 miliona.

Dragan Todorović, potpredsednik SRS, kaže za Danas da je poslednja članska karta za ovu stranku izdata pod brojem 476.611, kao i da članarina za SRS iznosi 80 dinara i obavezna je za sve. Prema ovim podacima, njihov godišnji prihod od članskih karata bio bi 38,1 milion dinara, dok iz budžeta dobijaju 154 miliona godišnje.

Iz LDP rečeno je Danasu da ne postoji obaveza plaćanja godišnje članarine, nego da je sve „stvar dobre volje da li će neko uplatiti neki iznos stranci ili ne“.

Đorđe Mamula, funkcioner DDD, kaže za Danas da iznos godišnje članarine varira u zavisnosti od funkcije i angažovanja u stranci. Tako, na primer, kako je objasnio, studenti plaćaju niži iznos, a poslanici viši, ali je „u svakom slučaju obavezna“. U ovoj stranci kažu da trenutno imaju oko 90.000 članova koji plaćaju članarinu od 50 do 10.000. To znači da bi godišnji prihod, na osnovu prosečne vrednosti članarine od 5.025 dinara, iznosio čak 452,2 miliona dinara.

SPS, prema procenama, ima između 95.000 i 115.000 članova, što znači da, ako u proseku plaćaju 720 dinara godišnje, onda godišnje od članarina zarade 75,6 miliona dinara. Iz budžeta ova partija dobija 32 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari