Građani pitaju zašto je Kragujevac sve izolovaniji 1Foto: Tviter/ Pressek

U Kragujevcu je za subotu 6. april zakazan novi, četrnaesti po redu protest žitelja šumadijske i prve srpske prestonice protiv režima Aleksandra Vučića.

Kragujevčanima će u subotu prema najavi organizatora protesta, na Đačkom trgu, treba da se obrate njihovi sugrađani, docent na Fakultetu mašinskih nauka dr Saša Jovanović, te hirurg dr Vladimir Đorđević.

Okupljanje pobunjenih građana zakazano je,uobičajeno već, kod nekadašnje robne kuće “Beograd”, odakle će , u koloni ulicama u širem centru grada, a uz muziku i poruke sa razglasa, odšetati do Đačkog trga, ispred Prve kragujevačke gimnazije, gde će, opet uobičajeno, po 14 put da bude organizovan miting,na kojem će Kragujevčani da demonstriraju nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji i gradu, te da, kako se najavljuje iznova zatraže ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, čija se smena ovde sve glasnije traži, zbog neispunjavanja još pde mesec dana postavljenih mu zahteva, ali i zbog sve izraženije marginalizacije i izolacije Kragujevca na državnom nivou.

Kao što su 18. marta, ispred zgrade gradske uprave javno poručili, organizatori protesta protiv režima Aleksandra Vučića ne odustaju od zahteva da gra donačelnik Kragujevca Radomir Nikolić podnese ostavku na tu funkciju, zbog toga što je od tri postabljena zahteva, ispunio tek jedan, i to delimično.

Više hiljada pobunjenih Kragujevčana, podsetimo, 9. marta je aklamativno podržalo inicijativu organizatora građanskih protesta u centru Šumadije da se od gradonačelnika Nikoliča zatraži da u roku od nedelju dana, nakon četvorogodišnjeg kršenja Zakona o javmom informidanju, konačno raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja, da smeni člana Gradskog veća Ratka Tomaševića koji je osudjen zbog utaje poreza, te da omogući formiranje lokalnog antikorupcijskog foruma, kako bi gradjani mogli da prate tokove svog noivca, koji se sada troši “izvan svake kontrole” .

Gradonačelnik Nikolić ne da nije, u zahtevanom jednonedeljnom roku, ispunio ono što nezadovoljni sugradjani od njega traže, no je 18. marta i odbio da razgovara sa delegacijom demonstranata, koje je primio “čovek koji se predstavio kao šef njegovog kabineta”…

Članica organizacionog odbora protesta Aleksandra Kostić potom je okupljenim građanima rekla da “se gradonačelnik sakrio” i da “nije hteo da razgovara sa njima”, zbog čega demonstranti od tog dana od Nikolića traže da podnese ostavku na gradonačelničku funkciju”.

“Bićemo uporni u tom zahtevu”, poručila je ona.

Nikolić je, pak, otišao i korak dalje, pa je nedavno, u studiju Radio televizije Kragujevac, kazao da ga zahtevi demonstaranata i “ne interesuju”.

Članovi organizainog odbora protesta u Kragujevcu uravo su na Fejsbuku naveli da je gradoanečelnik Kragujevca ipak ispunio jedan njihov zahtev, pošto je grad Kragujevac, 25. marta, na zvaničnom sajtu grada raspisao Javni konkurs za članove Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF-a).

Pritom su, međutim, ocenili da to „nažalost, ne može da bude povod za zadovoljstvo, već za ozbiljnu sumnju u nameru gradske vlasti da na otvoren i odgovoran način sprovede postupak formiranja tela koje će gradjanima omogućiti da kontrolišu kako se troši njihov novac“. Tim prenšto je gradska uprava propustila da o konkursu za članove LAF-a blagovremeno obavesti javnost.

Organizatori protesta nikako ne odustaju ni od druga dva zahteva. Naprotiv, smatraju da je svaki od njih pojedinačno dovoljan razlog za odlazak Radomira Nikolića sa gradonačelničke funkcije. Kragujevac je, ističu, jedan od retkih, ako ne i jedini grad u Srbiji u kojem se konkursi za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja ne raspisuju već petu godinu zaredom, usled ččga su gotovo svi preostalii lokalni mediji pred gašenjem.

Konkursi za sufinansiranje medijskih sardžaja od javnog značaja ovde se ne raspisuju već pet u godinu zaredom, uprkos tome što se u gradskom budžetu za tu namenu redovno opredeljuje novac. Krajem prošle i početkom ove godine, Radomir Nikolić i njegovi saradnici sami su tvrdili da će ove godine konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja konačno da bude raspisan, pošto su se za to stekli uslovi, te da će medijima i njihovim projektina ukupno da bude dodeljeno osam miliona dinara, dok je za Radio televiziju Kragujevac iz budžeta predviđeno svih 37 miliona dinara.

Godina polako odmiče, a iz gradske uprave se tim povodom više niko ne oglašava, kao što “mudro ćute” i o zahtevu da većnik Ratko Tomašević , koji je osuđen za ozbiljno nedelo, kakvo je utaja poreza, bude smenjen.

Šumadijska javnost od gradonačelnika Radomira Nikilića sve glasnije zahteva i da odgovori na pitanje, zbog čega dugogodišnja marginalizacija prerasta u sve prisutniju izolaciju Kragujevca, jednog od najznačajijih industrijskih centara u Srbiji i na Balkanu, kao i administrativno-pravosudno-obrazovno-zdravstvenom centru kojem gravitira više od dva miliona ljudi centralne i zapadne Srbije, te Sandžaka i severa Kosova, a kojeg već odavno nema ni na meteorološkoj mapi Javnog servisa (RTS-a), koja ima i političku konotaciju, akamoli u infrastrukturnim i investiciono-razvojnim planovima aktuelne Vlade Srbije.

Iako sedište automobilske, vojne i industrije šinskih vozila u ovom delu Evrope, u kojem posluju svetske mega kompanije: Fijat Krajsler, SIMENS, Džonson Kontrols, Manjeti Mareli, Vaker Nojsen, MEGLE i druge, Kragujevac su zaobišli i zaobilaze ne samo koridori 10. i 11., već i onaj Moravski koji „premošćava“ centralnu Srbiju i spaja prethodna dva koridora. Kragujevac, sa istorijskim jezgrom Šumadije, u vreme vlasti Aleksandra Vučića, i buvalno postaje infrastrukturno „slepo crevo“ Srbije i Balkana. Šumadijska javnost naslućuje o čemu se radi, ali od gradonačelnika Nikolića, s punim pravom, reklo bi se, zahteva da joj odgovori – zašto je to tako?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari