Građani se okupljaju pod sloganom "Iš iz Niš" 1Foto: Strahinja Ristić; FoNet Aleksandar Levajkovic; FoNet Božidar Petrović

Na dan kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Niš da prisustvuje otvaranju proizvodnih pogona i početak rada nove fabrike nemačke kompanije Leoni, građani Niša, koji unazad nedeljama protestuju zbog najave da će država da preuzme niški aerodrom, organizovaće demonstracije.

Sutrašnjem protestu u organizaciji „Ne damo niški aerodrom“ pridružiće se gotovo sve opozicione stranke u Srbiji kao i druge organizacije koje se kritički odnose prema vlastima.

– Inicijativa Ne davimo Beograd odlučila je da 25. aprila na simbolički važan datum i za Inicijativu ali i za građansku opciju u Srbiji, umesto obeležavanja godišnjice bahatog rušenja u Hercegovačkoj ulici organizuje kolektivni odlazak u Niš. Smatramo da je važno pokazati da su građanski pokreti širom Srbije u bujanju, da su povezani i da čine sve da se glasovi obespravljenih običnih građana čuju – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

On podseća da je u Nišu na delu ukidanje lokalne samouprave, pa zato i predsednik države dolazi 25. aprila u Niš kako bi ubedio građane i građanke da je tobože u njihovom interesu da aerodrom prepuste državi na upravljanje.

– Ali predsednik se u jednom preračunao. Građani i građanke Niša to neće dopustiti, a mi ćemo biti solidarno sa njima i pružiti im svu podršku – zaključuje Dobrica Veselinović.

Pokret slobodnih građana učestvovaće u protestu 25. aprila u Nišu jer, kako kaže Saša Janković, lider tog pokreta, za Danas, „nas se svih tiče šta ova vlast radi sa najbitnijim resursima zemlje“.

– Nišu otimaju razvojnu šansu, putnicima širom Srbije mogućnost da putuju jeftinije, a Srbiji budućnost, sve radi ekstraprofita. Uz to nam vređaju inteligenciju. Dvadeset petog aprila uveče, puls Srbije kuca na ulicama Niša – rekao je Janković za Danas.

Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke, za naš list kaže da će lokalni odbor NS učestvovati na sutrašnjem protestu.

– Narodna stranka bezrezervno podržava protest Nišlija, koji se s pravom bore da „Konstantin Veliki“ ostane u njihovom vlasništvu. Besmisleno je Nišu oduzimati aerodrom, koji upravo kao lokalno javno preduzeće beleži rekordan rast i poslovni uspeh. Licemerno je da se oni, koji su predali beogradski aerodrom stranom koncesionaru, sada predstavljaju kao Bogom dani da upravljaju niškim. Ipak, najtužnija činjenica je to što republička vlada želi da preuzme niški aerodrom ne da bi ga razvijala, nego da bi usporavala njegov razvoj – smatra Nikola Jovanović.

On dodaje da, iako je ministarka Zorana Mihajlović tvrdila da preuzimanje aerodroma nema veza sa koncesijom u Beogradu, njen pomoćnik, ali i Vučić su potvrdili da je deo beogradske koncesije sputavanje razvoja „Konstantina Velikog“, „Morave“ i „Ponikva“.

– Struka je demantovala i cifre Zorane Mihajlović o neophodnim investicijama u aerodrom, tako da bi najčasnije bilo da ona podnese momentalnu ostavku – navodi Jovanović.

Borko Stefanović, lider Levice Srbije, za naš list kaže da svi kao građani i kao političari podržavamo ovaj protest u Nišu i bićemo tamo.

– Niš želi da bude zreo i punoletan i da ima prava na svoju imovinu. Niš to jeste odavno i vlast to mora da shvati – navodi on.

Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, rekao je za Danas da neće prisustvovati protestu u Nišu.

Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je juče na pitanje novinara kako komentariše poruke opozicionara da će podržati protest u Nišu u sredu, i da će ga dočekati uz poruku „Iš iz Niš“, Vučić je kazao da je on „otvorio šest fabrika u Nišu, a njega će ti koji su uništili Niš dočekati sa iš“.

„Odazivam se na Aleksandar, ne na iš. Naravno da ću da idem u Niš, ali neću moći da se zadržim koliko sam planirao jer tog dana dolazi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i treba da ga sačekam u Beogradu“, kazao je Vučić. Dodao je da je uveren da će o aerodromu „Konstantin Veliki“ građani Niša da kažu svoje mišljenje, koje je, kako je istakao, njemu najvažnije. „Ako misle da to treba da ostane gradu, onda mislim da treba da ostane gradu, meni je bitno šta misle građani Niša misle, a ne Đilas, Janković i Jeremić“, kazao je on. Vučić je izjavio da ne misli da je dobro da aerodrom ostane gradu, ali da će ukoliko to građani Niša žele, tako ostati. „Ako misle da treba da ostane, ja to ne mislim već mislim da treba državi, ali ako misle, onda će im pripadati, ali nemojte od države da tražite odgovornost što ste rekli da će 2017. da bude 410.000 putnika pa se ispostavilo da je 320.000“, istakao je predsednik Srbije.

Jovanović: Nedopustivo za građane govoriti da su „tupavi“

Komentarišući izjavu predsednika Vučića za televiziju Pink, u kojoj navodi da ne razume „tupave organizatore tupavih protesta u Nišu“ i dodaje da zna da su za njih zainteresovani neki spolja, sociolog iz Niša Đokica Jovanović ocenjuje za Danas da je nedopustivo da predsednik svih građana govori takvim rečnikom. On ističe da predsednik Republike nije stručan da ocenjuje da li je neko „tupav“ jer za to postoje nadležne službe.

– Što se tiče pominjanja spoljnog uticaja, to je odavno poznat rečnik koji nam dolazi iz staljinizma, iz jednog prošlog i zlog vremena koje upravo govori o karakteru ove vlasti – kaže Jovanović i dodaje da je staljinizam tip vladanja koji je najbliži onima koji su sada na čelu države. M. D. Miljković

 Ujutru otvaranje, uveče okupljanje

Gradski odbor SNS-a najavio je da će Vučić u Nišu 25. aprila svečano otvoriti „potpuno završene proizvodne pogone“ i „označiti početak rada punim kapacitetima nove fabrike nemačke kompanije Leoni“. Predsednik Srbije je ovu fabriku Leonija već svečano otvorio 29. jula prošle godine, najavljujući da će do kraja te godine u njoj biti zaposleno 150, a do kraja ove godine 1.500 radnika. Izvesno je da ga u jutarnjim časovima ispred „Leonija“ neće sačekati i građani Niša koji se protive besplatnom ustupanju aerodroma Republici, koji će se u okupiti nešto kasnije, u 18 časova, na centralnom trgu Kralja Milana. Z. Miladinović

 NDBG organizuje besplatan prevoz

Umesto da vas sutra, 25. aprila, pozivamo na obeležavanje dve godine rušenja u Hercegovačkoj, umesto da podsećamo da se za svo to vreme nije došlo do počinilaca, da policija nije uradila uviđaj, da se tužilaštvo nije maknulo od predistražnog postupka, da niko nije odgovarao uprkos priznanjima, pozivamo vas da borbu nastavimo u Nišu, gde se za potrebe nečije zarade od grada otima aerodrom „Konstantin Veliki“… Borba je ovog 25. aprila u Nišu, gde je građane izdala lokalna vlast koja je pristala na otuđenje imovine svih Nišlija bez ikakve naknade. Interese građana Niša nema ko da brani sem njih samih. Pozivamo vas da ih u tome podržimo i priključimo im se na Veliki građanski protest protiv poklanjanja aerodroma – piše u saopštenju Ne da(vi)mo Beograd. Ta inicijativa organizuje besplatni prevoz koji kreće u 14 časova ispred Skupštine grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari