Građanski demokratski forum: Promena naziva ulica dokaz nacionalističke ksenofobije 1Foto:Stefana Savić

Namera gradskih vlasti Beograda da u glavnom gradu promene imena ulica koje se zovu po mestima ili lokalitetima sa prostora nekadašnje Jugoslavije, necivilizovan je gest retrogradne svesti, saopštio je Građanski demokratski forum.

Kako se navodi, vlast time hrani svoje ekstremne pristalice, udovoljavajući im u održavanju mržnje koja se rasplamsava poslednjih trideset pet godina, koja je i Jugoslaviju i Srbiju dovela do ruba propasti.

“Ako ne umemo da radimo i da na mudar i konstruktivan način unapređujemo grad, sopstvenu zemlju i širi region, umemo da menjamo nazive ulica i da brišemo sećanje na zemlju u kojoj se bolje živelo nego u ovoj, to je poruka ideologa vlasti, koji deluju po principu trla baba lan. To je još jedna primitivna dosetka kojom se pažnja skreće sa mnogo važnijih pitanja i provociraju građani koji drugačije misle i imaju potpuno razumljivu emociju prema prostoru i mestima sa područja nekadašnje Jugoslavije, sa kojih su mnogi i potekli”, navodi se u saopštenju.

Građanski demokratski forum je osudio ovaj čin ksenofobije, mržnje prema stranom i drugačijem, Wjer je to nama u Srbiji, iako je van Srbije, i danas mnogo bliže kao deo zajedničke prošlosi, a sasvim sigurno i deo zajedničke regionalne budućnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari