Gradonačelnik odbija da sprovede odluku Ustavnog suda o imovini manastira Dečani 1Foto: Facebook

Gradonačelnik opštine Dečani Baškim Ramosaj rekao je da neće primeniti odluku Ustavnog suda Kosova o potvrdi vlasništva manastira Dečani nad 24 hektara zemlje u blizini manastira ni po cenu da izgubi funkciju čelnika opštine, piše Koha ditore.

Sredinom maja isteklo je tri godine od kako je kosovski Ustavni sud potvrdio odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 ha zemlje u blizini manastira.

Ova godišnjica, kao i prethodna, bila je povod za diplomate na Kosovu, američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta i šefice Kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove da pozovu kosovske vlasti da sprovedu tu odluku najviše pravne instance u kosovskom pravnom sistemu.

Poziv je naišao na žustre reakcije ogranka Saveza istoričara Kosova u Dečanima, kako i gradonačelnika te opštine.

Savez istoričara Dečana apel Apostolove nazvala „opasnim, antidemokratskim i rasističkim“ jer poziva na sprovođenje „neustavne odluke Ustavnog suda“ koja datira „iz sistema nasilnih zakona Miloševića koji su diskriminatorni i nevažeći na Kosovu“.

Gradonačelnik opštine Dečani odbija da postupi po odluci Ustavnog suda i zemlju u katastar upiše kao manastirsku, odluku suda opisuje kao „jednostranu“.

Ramosaj tvrdi da odluku neće sprovesti jer ona predstavlja udarac za ekonomski razvoj opštine Dečani, čime se „ubija nada građana ove opštine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari