Gradonačelnik Zvečana: Srbija nas ne naoružava 1Foto: EPA/ARMEND NIMANI /POOL

Tvrdnje Hašima Tačija da Srbija naoružava nas Srbe na severu Kosova za anektiranje teritorije su potpuna neistina – ocenjuje za Danas Vučina Janković, gradonačelnik opštine Zvečan.

On je na pitanje Danasa da li su istinite tvrdnje predsednika Kosova da Srbija naoružava Srbe na severu, u okviru plana za podelu Kosova, rekao da su to „apsolutne besmislice“.

– Ni u mom političkom delovanju, ni u delovanju mojih kolega ne vidim nikakve naznake o namerama za podelu Kosova i otcepljenju teritorije. Ne znam na osnovu čega to tvrdi Hašim Tači – tvrdi za naš list gradonačelnik opštine Zvečan.

Upitan o naoružavanju Srba koje, prema tvrdnjama predsednika Kosova dolazi iz Srbije, sagovornik Danasa kaže da to nije istina.

Hašim Tači je juče u intervjuu za albanski servis nemačkog radija Dojče vele, ponovo rekao da institucije Kosova imaju informacije da je u tzv. ruskom vozu, bilo oružja i pripadnika paravojnih formacija sa ciljem da uđu na Kosovo i da ga destabilizuju. „Istovremeno, znamo za srpski plan za podelu Kosova i takođe znamo da Srbija naoružava Srbe na severu Kosova“, rekao je Tači. Za svoje tvrdnje Tači kaže da postoje dokazi da Srbija koristi model koji je Rusija primenila u Ukrajini. „Šalju civile ali i ljude u uniformama na sever i naoružavaju Srbe vatrenim i drugim oružjem, kako bi bili spremni da se odbrane od navodnih albanskih napada“, kazao je kosovski predsednik.

On je pozvao kosovske Srbe da, kako je rekao, ne potpadnu pod uticaj i ne postanu žrtve nacionalističke politike Beograda, „koja je i ranije nanela veliki bol Srbima“.

– Da Srbija želi da zadrži punu kontrolu severa Kosova, to nije spekulacija. Zapravo, ona želi više. Srpski zvaničnici, na primer Ivica Dačić, i kada je bio premijer, a i sada kao ministar spoljnih poslova, izjavljivao je više puta javno da on rešenje za Kosovo vidi u njegovoj podeli. On je govorio da bi Srbija eventualno bila spremna da prihvati gubitak većeg dela Kosova u kojem dominiraju Albanci, ali da je „nepravedno“ to što se Srbija prinuđuje na „odricanje od svoje teritorije, a da zauzvrat ne dobija ništa“. Zato je on sugerisao: Neka se Kosovo i otcepi, ali sever Kosova, u kojoj dominiraju Srbi, treba da ostane i bude deo Srbije – ocenjuje za Danas Škeljzen Malići, savetnik premijera Albanije Edija Rame.

On ističe da postoje simboličke najave pripajanja Severa Kosova Srbiji.

– I zid koji je podignut nedavno kod mosta, a koji spaja ili deli Kosovsku Mitrovicu, koji je zamenio farsu od „Parka mira“ napravljenom na mostu da bi onemogućavao saobraćaj, kao i „ruski voz“ išaran provokativnim natpisima „Kosovo je Srbija“ i zloupotrebom i politizacijom srednjovekovne ikonografije, kojim se želela promovisati željeznička linija Beograd-Severna Mitrovica, predstavljaju simbole najave pripajanja severa Kosova Srbiji – smatra Malići.

Prema njegovim rečima, Milorad Dodik je iz Banjaluke nedavno „preporučio“ da se sever Kosova „samo-anektira“ kao što je Rusija „samoanektirala“ Krim.

– Javna je tajna da je Dodik zagovarao aneksiju Severa zato što mu je zapravo cilj otcepljenje i aneksija Republike Srpske… Kosovski predsednik Hašim Tači, potpisnik Briselskog sporazuma sa Ivicom Dačićem, verovatno je želeo da opomene da provokativne namere Beograda vode ka rušenju Briselskog sporazuma i, verovatno, obnove konflikta oko Kosova – zaključuje Malići za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari