Gradonačelnika Niša bira Vučić 1Foto: B. Cvejić

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski kazala je ovih dana da se još uvek ne zna ko će biti kandidat za gradonačelnika Niša i da će to najverovatnije odrediti predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

NJeno „priznanje“ izazvalo je reakciju dela opozicije i stručnjaka, koji ocenjuju da takva izjava još jednom potvrđuje koliko su birači nebitni, a izborni sistem manjkav.

– Verovatno kada budu raspisani izbori, tada će se i liste pojaviti. Videćemo ko će biti nosilac liste, ali to ne znači da će taj neko ko bude nosilac biti i gradonačelnik. Predsednik stranke će videti ko je zaslužio i u koga možda ima i najveće poverenje da u ovom trenutku bude prvi čovek grada Niša, rekla je Sotirovski na Televiziji Belle amie. Sotirovski, koja je i funkcionerka SNS-a, ocenila je i da je Niš treći grad po veličini u Srbiji i zbog toga mu je potreban „odlučan čovek koji može da predvodi sve Nišlije i da zaista kaže Beogradu šta je Nišlijama potrebno“.

Narodna stranka je prethodno saopštila da će SNS kandidovati Sotirovsku za gradonačelnicu Niša, dok su pojedini nezvanični krugovi navodili da će kandidat biti Zvezdan Milovanović, poverenik SNS-a za Niš i finansijer stranke.

Aktuelni gradonačelnik Darko Bulatović takođe je krenuo u neoficijelnu kampanju, koristeći na Tviteru i Fejsbuku, na kojima promoviše aktivnosti gradonačelnika, nezvanični izborni slogan SNS-a „Za našu decu“. Narodna stranka je nakon ovakve izjave Sotirovske ocenila da je to još jedan razlog za bojkot predstojećih izbora.

„Gospođa Sotirovski je objasnila da će, bez obzira na raspored na izbornoj listi, predsednik stranke birati ko će biti gradonačelnik Niša. Građani na dan izbora, dakle, neće znati za koga glasaju, a odluku će umesto njih doneti veliki vođa“, navela je ova stranka, dodajući da gradonačelnici koji su imenovani stranačkim odlukama nisu legitimni predstavnici građana već predstavnici stranaka.

Predsednik UO Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović kaže da se iz izjave Sotirovske vidi „pokušaj pravdanja uskraćivanja prava građanima da budu pravi birači“.

NJena izjava još jednom pokazuje koliko je važno menjati izborni sistem u Srbiji u kojem su „građani samo glasači a ne i birači“ jer „nemaju nikakvu kontrolu nad tim ko će biti izabran za gradonačelnike, poslanike ili odbornike“.

– Ovaj izborni sistem omogućava da predsednik stranke bira kandidata za gradonačelnika, pošto građani nemaju mogućnost da ga direktno biraju, imenom i prezimenom. Posledica takvog „rešenja“ je da će i budući gradonačelnik Niša više slušati šefa svoje stranke, koji ga je i postavio, a manje građane, kaže Jovanović za Danas.

On kaže I da će zbog takvog izbornog sistema Niš ponovo dobiti gradonačelnika „koji će po nalogu stranke poklanjati lokalni aerodrom, organizovati tendere na kojima se unapred znaju pobednici bliski centrali partije, plaćati iz gradskog budžeta prelaz niških vozila kroz naplatne rampe koje postavlja Vlada ili ćutati o uništavanju lokalnih puteva i ulica zbog nepotrebne vojne parade“. Sve je to bilo „suprotno volji građana, ali po nalogu šefa stranke“.

I Bulatović iz predsednikovog „šešira“

Aktuelni gradonačelnik Bulatović je na prošlim lokalnim izborima 2016. godine bio na sedmom mestu izborne liste koju je predvodila SNS, a čiji je nosilac bio dotadašnji gradonačelnik Zoran Perišić. Prethodni gradonačelnik danas nije ni na jednoj gradskoj funkciji, izuzev, što je šef odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada. Prema nezvaničnim izvorima, Bulatović je postao gradonačelnik po odluci Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari